avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum sa ma protejez
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum sa ma protejez

Sunt casatorita, am un copil de 4 ani si vreau sa divortez. Am unde locui, financiar stau bine......sotul este un om violent si imi este frica pt copil si pt mine. Legal cum ma pot proteja?
Nu exista nici un motiv pentru a continua sa ma locuiti sub acelasi acoperis alaturi de un sot violent fata de care, inteleg ca ,la acest moment singurul sentiment care a mai ramas este "teama".
Parasirea domiciliului conjugal nu este in prezent incriminat nici civil si nici penal.
Nu veti fi acuzata de parasirea domiciliului pentru ca nimeni nu poate fi obligat sa traiasca in teroare si teama, mai ales ca banuiesc ca starile conflictuale se desfasoara in prezenta minorului de 4 ani.
Va fi suficient doar sa probati in cadrul actiunii de divort motivele plecarii dvs. din domiciliu, mai exact toate acele episoade pe care le-ati trait alaturi de sotul dvs. si care v-au determinat sa luati decizia de a divorta.
Astfel, puteti pleca impreuna cu copilul in noul domiciliu si:
1.-introduceti ordonanta presedintiala de incredintare minor si in paralel actiunea de divort, asta pentru a obtine mai repede incredintarea provizorie a minorului pana la solutionarea divortului,
2.- sau numai actiunea de divort, actiune in cadrul careia veti solicita incredintarea minorului si stabilirea unei pensii de intretinere in favoare acestuia,
3.-solicitati de la instanta eliberarea unui certificat de grefa pe care il depuneti alaturi de o cerere adresata directorului gradinitei unde aveti copilul inscris, cerere prin care solicitati ca minorul sa nu poate fi luat decat de catre dvs.avand in vedere ca pe rolul instantei se afla in curs de solutionare ordonanta si divort sau numai divort ( dupa cum va hotarati) prin care ati solicitat incredintarea minorului.
In oricare dintre variante angajati avocat.
lupalb13 a scris:

romascanu a scris:

Daca aveti unde sa locuiti, va mutati cu copilul in acel loc si introduceti actiune de divort. Va pregatiti si cu 2 martori.

Cereti interdictie temporara pentru tata ,in instanta ,pe motivele invocate , precizand starea de pericol pentru copil si pentru dv. , in acelasi timp cu actiunea de divort.


Dvs. va referiti la un asa numit ,,ordin de restrictie"...pentru protectia mamei...
In Romania nu exista asa ceva, conform legii...

Se poate incerca un proces civil dar este dificil mai ales ca, din cate stiu, pana in prezent nu exista niciun precedent in aceasta materie.
Logica lucrurilor este ca, chiar daca nu exista un text de lege de drept material care sa ofere protectie juridica in caz de necesitate si cu o motivare corespunzatoare instanta de judecata poate sa pronunte o astfel de hotarare judecatoreasca pentru protectia persoanei.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț și custodie copil Szabo edith Szabo edith As dori sa mă informați Cum ar trebui sa procedez pentru a divorța și a obține custodia copilului de un barbat care are grave probleme cu alcoolul. ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Cristina Popesti Cristina Popesti As dori sa va relatez o situatie complicata in care se afla o ruda de-a mea si as dori sa stiu cum este mai bine sa procedeze pentru introducerea actiunii de ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu conjugal cu copil minor - consecinte? geanixp geanixp Buna ziua. Intentionez sa divortez si doresc sa stiu daca pana voi intenta actiunea de divort pot parasi domiciliul conjugal (fara ca sotul sa-si dea acordul) ... (vezi toată discuția)