avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... suucesiune/renuntare la o parte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

suucesiune/renuntare la o parte

Buna ziua si La Multi Ani!

Tatal meu a decedat anul trecut in iulie si trebuie sa recunosc ca nu am facut nici un fel de acte dupa decesul lui.

Momentan avem problema ca in urma lui a ramas o masina pe care o foloseste momentan fratele meu si care trebuie trecuta pe numele lui pentru a putea fi platita asigurarea, etc, etc - adica sa fie totul legal.
Intrebarea este, ce trebuie eu sa fac - in conditiile in care locuiesc in strainatate, pentru ca fratele meu sa poata deveni proprietarul masinii.

In plus, dar mai putin important acum, ce trebuie facut in principiu pentru succesiune. Bunurile - adica locuinta si ce mai este sunt pe numele mamei mele, dar fiind casatoriti peste 30 de ani ma gandesc ca apartin in parte si tatalui meu.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Bunurile dobândite de tatăl dumneavoastră în timpul căsătoriei sunt bunuri comune. El are astfel jumătate din tot ce a cumpărat/construit împreună cu soția.
Din titlul postării înțeleg că ați luat în calcul o posibilă renunțare la succesiune. Atenție, căci renunțarea nu se poate face doar cu privire la anumite bunuri. Când renunți, renunți la absolut tot ce este sau se va mai găsi pe numele defunctului.
Cea mai bună soluție ar fi să mergeți la consulat/ambasadă și să faceți o procură pentru dezbaterea succesiunii și partaj cu privire la mașină, înțelegând astfel să primiți partea cuvenită din moștenire și apoi să îi revină prin partaj dreptul de proprietate asupra mașinii fratelui dumneavoastră.
Procura poate fi făcută și la un birou notarial acolo dar va rebui apostilată sau supralegalizată (depinde de țara în care vă aflați) apoi trimisă în România, tradusă și legalizată. Împuternicit poate fi mama, fratele sau o altă persoană.
Daca nu doriti sa luati parte la succesiune , faceti o declaratie de renuntare la succesiunea parintilor. In caz contrar faceti declaratie de acceptare si dati procura cuiva sa va reprezinte.
Av.Ioana Cazacu Bucuresti , 0722382181

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a succesiunii Dorinela0102 Dorinela0102 Tatal meu a decedat in Ianuarie 2012, iar mama in Noiembrie 2006. Nu am facut succesiunea dupa decesul mamei. Eu locuiesc in Canada, iar unicul meu frate ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune Isidor Robu Isidor Robu Declaratie de renuntare la succesiune, pentru cei ce locuiesc in afara tarii, se face la consulat sau la un notar public din orasul (tara)respectiv (a) ... (vezi toată discuția)