avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie de acceptare a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie de acceptare a succesiunii

Tatal meu a decedat in Ianuarie 2012, iar mama in Noiembrie 2006. Nu am facut succesiunea dupa decesul mamei.
Eu locuiesc in Canada, iar unicul meu frate locuieste in apartamentul tatalui nostru. Nu pot veni in Romania pentru rezolvarea succesiunii, si as vrea ca sa fac macar ''Declaratia de acceptare a succesiunii'' pentru a nu-mi pierde drepturile.

1.Pot sa fac Declaratia la un notar canadian si apoi sa o trimit unei persoane din Romania ca aceasta sa o prezinte la Notariat in Romania ?

2. Este cumva nevoie sa fac si o procura pentru persoana respectiva ?

3.Trebuie Declaratia sa aiba apostila, sau este sigiliul Notarului canadian suficient ?

Multumesc,

Dorinela
Cel mai recent răspuns: Dorinela0102 , utilizator 23:21, 21 Iunie 2012
mergeti la consulat si dati declaratia de acceptare a succesiunii direct in limba romana.
la fel, puteti acorda si procura unei persoane de incredere dar trebuie sa stiti toate datele de identificare (CNP, adresa,) si sa detaliati exact limitele mandatului.
Aveti doua posibilitati.

1. Dati o declaratie de acceptare la un notar canadian in engleza/franceza pe care ulterior o apostilati.
Faceti si o procura pentru persoana care va prezenta declaratia si le trimiteti prin posta in România.
In România cel care a fost mandatat de dvs. merge si traduce declaratia si ulterior o prezinta notarului.

2. Mergeti la un consulat românesc din Canada si dati declaratia de acceptare direct in română, aceasta este inregistrata automat in registrul special.
Ulterior, cu procura o trimiteti prin posta in tara.
Pasaportul meu romanesc este expirat, si Consulul nu poate autentifica Declaratia daca eu ma legitimez cu pasaportul canadian.

Intrebam daca e nevoie si de apostila (supralegalizare) pe aceasta Declaratie, si daca o persoana din Romania poate prezenta aceasta Declaratie la un notar in Romania fara sa aibe si o procura din partea mea.

Precizez ca nu detin o copie a certificatului de deces. Intrebare: este absoluta nevoie de certificat in momentul depunerii declaratiei la notar in Romania ?

Multumesc,

Dorinela
Trebuie obligatoriu apostilat si este absoluta nevoie de procura.

Nu este nevoie de certificat in momentul depunerii declaratiei la notarul care dezbate mostenirea, dar pentru dezbaterea mostenirii este absoluta nevoie de certificatul de deces.

Puteti face declaratia la consulat daca alegeti sa faceti un titlu de calatorie.
Va multumesc. Deci am nevoie de o Declaratie si o Procura, ambele apostilate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)
Problema transcriere certificat de deces canadian in romania valcar valcar Buna ziua, mamei mele, decedata in Canada i s-a eliberat un certificat de deces canadian, dar cu numele de dinainte de casatorie. La timpul resectiv nu am ... (vezi toată discuția)