avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Decontare lucrari facute de proprietar la parti comune ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Decontare lucrari facute de proprietar la parti comune si vecin nivel superior

Buna seara,

Va rog, ajutati-ma in urmatoarele dileme:
Am achizitionat un apartament. Initial, la baie, pe tavan era o mica pata de la o inundatie mai veche, dar, treptat si in mod repetat, aceata pata s-a marit pe o treime din suprafata tavanului. Am demarat si realizat procedura achizitinarii si inlocuirii sifonului cazii vecinului de la etajul superior. Cheltuielile ocazionate cu aceasta lucrare ar trebui recuperate? De la cine? Cum?
Odata cu amenajarea baii (faianta, gresie, sanitare) am purces si la inlocuirea tevilor comune de apa calda, apa rece si scurgere, tevi aflate intr-o stare avansata de uzura fizica. Cheltuielile ocazionate cu schimbarea acestora se recupereaza/compenseaza cu plata intretineii) printr-o solicitare la administratia de proprietari? Cum trebuie procedat?
Va rog, expuneti-mi si temeiul legal.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:43, 3 Ianuarie 2011
Tevile verticale sunt in proprietatea comuna a proprietarilor de pe scara. Asadar aceasta lucrare cu inlocuirea acestor tevi ar trebui recuperata de la asociatia de proprietari, dar sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere cand veti cere recuperarea banilor daca o veti face....
- cheltuielile cu sifonul de la baia vecinului de sus ar trebui sa le recuperati de la vecin, sifonul este in proprietatea lui;

- pentru lucrarea cu tevile asociatia va poate da bani daca ii prezentati facturi si chitante si numai pentru acestea.
- cum departajati lucrarea pe tevile verticale de lucrarea pe tevile orizontale si coturi care va apartin dv.?
- este posibil ca asociatia sa va refuze plata pe motiv ca ea nu a avut in plan o asemenea lucrare sau macar trebuia anuntata in prealabil pentru a se implica sau a negocia costurile.....
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Solicitarea acestor decontari o faceti in scris, cerere inregistrata si datata, semnata si stampilata de catre presedintele asciatiei, aratandu-i ca aveti facturi si chitante pe care sa le puneti la dispozitia administratorului. In prealabil insa stati de vorba cu cei din conducerea asociatiei.

Temeiul este legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, dar si mai ales HG 1588 cu Normele de aplicare a legii unde se descrie felul cum se impart cheltuielile pe cota-parte indiviza pentru elementele proprietatii comune.
Ultima modificare: Luni, 3 Ianuarie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Reparatii in apartament platite de toti proprietarii Dana Marin Dana Marin Buna ziua, La un etaj superior, coloana de scurgere de la bucatarie a fost defectata si o inundatie s-a produs pina la parter in locuinte. Pentru a repara ... (vezi toată discuția)
Parti comune - instalatii sanitare apartamente mousy mousy Buna seara! Ma intereseaza sa aflu care sunt partile comune in ce priveste instalatia de apa calda/rece/evacuare dintr-un apartament. Mai exact, tevile de ... (vezi toată discuția)