avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... martor ...prezenta obligatorie sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

martor ...prezenta obligatorie sau nu

la multi ani! va multumesc ca existati.Spuneti-mi va rog daca un martor nu se prezinta , procesul merge inainte se judeca in lipsa trece la probatoriisi daca martorul prin neprezentare intra sub incidenta legii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 3 Ianuarie 2011
daca instanta considera ca este importanta depozitia martorului va poate amenda si apoi va poate cita cu mandat de aducere (adica veti fi adus la instanta de catre politie).
daca e vorba de un dosar civil nu i se intampla nimic martorului care nu se prezinta.dosarul isi urmeaza cursul mai departe.
Cod procedura civila
Art. 108 ind1. - Dacă legea nu prevede altfel, instanţa, potrivit dispoziţiilor prezentului articol, va putea sancţiona următoarele fapte săvârşite în legătură cu procesul, astfel:
...
2. cu amendă judiciară de la 300.000 lei la 5.000.000 lei:
a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mărturie când este prezent în instanţă, în afară de cazul în care acesta este minor;
athe a scris:

daca e vorba de un dosar civil nu i se intampla nimic martorului care nu se prezinta.dosarul isi urmeaza cursul mai departe.


Art. 108^1 C.proc.civ prevede :
Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
2. cu amenda judiciara de la 30 lei la 500 lei:
a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune marturie cand este prezent in instanta, in afara de cazul in care acesta este minor;
.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor citat intr-un proces civil- neprezentare/amenda? mariacapraru mariacapraru As dori sa va întreb daca un martor citat prin adresa facuta de catre tribunal este amendat daca nu se prezinta într-un proces civil. (vezi toată discuția)
Ce repercursiuni voi avea daca nu ma prezint ca martor? Unika25 Unika25 Buna seara, Desi sunt constienta ca trebuie sa ma prezint in acest proces, totusi vreau sa aflu parerile celor care poate au trecut prin asa ceva sau sunt ... (vezi toată discuția)
Amendat de judecatoria moldova noua iotza12 iotza12 am fost amendat de doua ori cu suma de 250.00 lei, pentru faptul k cica nu ma-m prezentat la un proces k martor, insa eu nu stiam nici macar de existenta ... (vezi toată discuția)