avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de mandat presedinte asociatie / cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de mandat presedinte asociatie / cenzor

1. Unde pot gasi un model de contract de mandat pentru presedinte asociatie de proprietari?
2. Pentru un cenzor - extern - din afara asociatiei se face tot un contract de mandat?
3. Unde se depun si se inregistreaza cele doua contracte de mandat?

Multumesc
Nu este vorba de o activitate independenta, dar.. ,conform codului fiscal, acest venitreprezinta un venit salarial :


ART. 55
Definirea veniturilor din salarii
d2) remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari;


Deci in acest caz pentru contractul de mandat se plateste CAS ca pentru orice salariu.

PS. Obligativitatea platii CAS-ului nu are nici o legatura cu ITM-ul sau inregistrarea/neinregistrarea contractelor la ITM. Pentru nici un fel de contract, fie el de mandat, individual de munca, conventie civila etc.


PS2 Si pentru venitul obtinut de cenzor se plateste CAS, fiind tot un venit salarial. Si binenteles si contributia la sanatate.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator
Se platesc toate contributiile obligatorii, mai putin comisionul ITM, care nu se mai datoreaza oricum(nici pt.contracte de munca).Prin contractele de mandat se realizeaza venituri asimilate salariilor, a se vedea ordonanta oug 58/2010, respectiv oug 82/2010 care modifica art III din oug58.precum si art.7 din lg.571/2003, art.55 din lg 571/2003(care, daca nu ma insel,s-a modificat prin 2008).
Aceste contracte au caracter dependent, nu sunt prestatii ocazionale pt.a putea fi considerate activitati independente.
In concluzie, se face stat separat pentru aceste venituri si se platesc toate contributiile sociale obligatorii, reprezinta stopaj la sursa, platitorul de venit retine si plateste contributiile, atat pentru beneficiarul care se afla intr-o relatie de subordonare cu platitorul, cat si contributiile angajatorului.
In opinia mea, singurele contributii care nu se justifica sunt fd de garantare a creantelor salariale, cf lg.200/2006 si contributia concedii si indemnizatii cf.oug 158/2005.
Pentru mai multe si pertinente ..lamuriri cu privire la problemele financiare ale As, de proprietari, va rog sa consultati un 'material ' elaborat de Directia Generala a Finantelor Publice Arges. intitulat " In atentia Asociatiilor de Proprietari " foarte bun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Veniturile presedintelui asociatiei de proprietari. contributii cameliap p cameliap p Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite presedintelui si cenzorului unei asociatii de proprietari? ... (vezi toată discuția)
Cor presedinte asociatie ion damaschin ion damaschin Buna seara, Va rog i-mi puteti comunica ce cod COR are presedintele asociatiei de locatari? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)