avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decaderea din drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decaderea din drepturi

Buna ziua, am si eu o intrebare,
am un copil rezultat in urma unei relatii de concubinaj, copilul a fost recunoscut de tata si imi este incredintat, iar tata l plateste pensie alimentara dar nu vrea sa -l vada sau nu vrea sa aiba nici o relatie cu acest copil, il neglijeaza total...ce pot sa fac in acest caz ? pot sa-l decad din drepturi?
Decaderea din drepturile parintesti conform art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: "Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania."
Nu , nu puteti cere decaderea din drepturile parintesti pentru aceste motive.Spuneti ca tatal isi indeplineste obligatia de intretinere.A avea legaturi cu copilul tine de drepturile sale, astfel incat el este liber, din punct de vedere legal, sa isi exercitye drepturile.Sigur, el este moral obligat, iar refuzul sau de a nu petrece timp cu copilul nu ii face cinste...insa, din pacate altele sunt motivele pentru care s-ar putea cere decaderea, cum ar fi maltratarea copilului, punerea in primejdie a vietii si sanatatii sale, periclitarea intereselor lui.
se pare ca a renuntat singur la drepturile de parinte, chiar daca ati reusi, nu va fi nicio schimbare
Nu exista niciun motiv legal care sa determine o astfel de actiune din partea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Decaderea tatalui liana32 liana32 cum pot decade tatal din drepturile parintesti tin sa precizez ca nu sa gandit de fiica lui niciodata nici nu il intereseaza de soarta ei (vezi toată discuția)
Buna seara- decaderea din drepturi ale tatalui mona89 mona89 am si eu cateva intrebari si nelamuriri,vreau sa stiu daca pot decade p tatal baiatului meu din drepturi.noi nu suntem casatoriti,dar baiatul ii poarta ... (vezi toată discuția)