avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se stabileste si foloseste fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se stabileste si foloseste fondul de rulment

Buna seara
As dori sa stiu ce articol de lege reglementeaza fondul de rulment (cota , folosirea
lui, etc)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:02, 6 Ianuarie 2011
rmarius a scris:

Buna seara
As dori sa stiu ce articol de lege reglementeaza fondul de rulment (cota , folosirea
lui, etc)
Va multumesc


1. Cota
De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari
echivalente ca mărime.

2. Folosirea fondului de rulment
În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

3. Baza legala

HG 1588/2007:

Art. 24. - (1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.

(3) În situaţiile în care prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.

(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
Va multumesc=D>
Buna dimineata.
Dle Armenteros, nu va suparati, dvs ati lucrat vre-o data in administratia unui bloc ? Stiu, le ziceti frumos si conform legii. Numai ca viata nu este asa cum a scris-o legiutorul.. Am inceput un an nou. este 5 ianuarie. Ce facturi am inainte ochilor pe masa ? Am factura de incalzire pe octombrie si noiembrie, am factura la gaze pe noiembrie, abia am primit prin posta factura de la APA NOVA care are scadenta azi si deci la ora asta e neplatita, am facturile de curent electric pentru partile comune platite in decembrie dar sunt din consumul lunii noiembrie. Ce am platit in decembrie si am consumat in decembrie ? Detergent, rechizite si consumabile pentru PC, transport, intretinerea interfonului indemnizatii si salarii. De la CEC Bank Sa nu am extrasul de cont.. Deci daca aplic Legea, categoric raman o luna in care nu pot achita utilitatile blocului. Pentru ca In luna asta consum, luna viitoare primesc facturile pentru ceea ce am consumat si le achit, iar in cea de-a treia fac listele de plata si , incepand cu 15 ale lunii incep sa incasez. Nefericirea face ca sa am tot mai multi restantieri. Si atunci iau intradevar suma cea mai mare platita intr-o luna a anului trecut si o inmultesc cu indicele de inflatie cel mai mare pe care il gasesc prognozat pentru 2011 pe pagina de GOOGLE (in fiecare an) astfel incat sa am o siguranta oarecare ca nu voi ramanea cu utilitatile taiate in plina iarna. Cu toata aceasta ocolire a legii, daca maine se ridica complet subventia la caldura, se scumpesc gazele si curentul electric peste inflatia prognozata, voi ramane descoperit. Prima lovitura am primit-o. Majorarea salariului minim pe economie. Adica se mareste automat salariul femeii de serviciu, iar eu, presedintele, cenzorul sa ramanem cu aceiasi retributie simbolica ? Si atunci cum ramane cu ierarhizarea remunerarii in functie de pregatire ?
Am intervenit inca din faza de proiect sa se modifice articolele respective. Doi dintre membrii comisiei mi-au dat dreptate si am plecat fericit. Dar Legea .....
Va rog imi cer scuze pentru interventie. Dar verificati la blocul la care locuiti daca nu e asa. Se poate vedea de pe listele de plata daca acestea sunt afisate conform prevederilor OMEF. Hai sa facem ceva ca sa nu mai fim obligati sa recurgem la suptrefugii. Multumesc.
Sa ramanem strict la discutia despre fondul de rulment. O reiteram, dar pe forum apar utilizatori noi care nu au timp sa caute si sa citeasca prea multe discutii despre fondul de rulment si atunci posteaza direct intrebarea la care raspundem de fiecare data asa cum stim si cum am mai invatat intre timp de pe forum sau din experienta.
Sa stiti ca @armenteros este chiar administrator si nu la un bloc, ci la mai multe, are experienta in domeniu si rezultate foarte frumoase. Probabil n-a intrat in amanunte, ci a mentionat numai aspectele legale care il interesau in primul rand pe utilizator.

Sigur, un administrator sau un presedinte de asociatie se confrunta cu problema marimii fondului de rulment si trebuie sa impace si varza si capra. Adica conducerea asociatiei, cei care decid ....au de facut impacarea cu pricina. Pai cum sa le impace?
Capra = plata facturilor. Trebuie sa aiba in vedere sa poata plati facturile chiar daca incasarile de la locatari sunt insuficiente.
Varza = proprietarii buni platnici care platesc din FR al lor o parte din intretinerea restantierilor.
Cine administreaza sau conduce o asociatie stie ca trebuie sa tii balanta in echilibru astfel incat sa poti plati si facturile, dar nici sa iei pielea de pe oameni suprasolicitand cota lor de fond de rulment.
Pai cum faci asta? In primul rand cota FR sa fie ceva mai mare decat se prevede legal si actionandu-i in judecata pe restantieri. La unii nu prea ai sanse sa incasezi mare lucru, dar altii de teama procesului fac ce fac si aduc banii la administratie.

Eu am o sugestie pe care am si aplicat-o in asociatia unde am fost cativa ani administrator si datorita acestei masuri nu am avut niciodata probleme cu plata facturilor, iar locatarii buni platnici nu erau stresati cu o cota mai mare la FR decat necesarul lor.
Cum faceam?
Pentru fiecare apartament faceam media aritmetica a totalului de plata (cota si restante) pe ultimele 6 luni. Comparam aceasta medie cu FR din evidenta mea al apartamentului respectiv si daca FR nu acoperea aceasta valoare medie insemna ca omul nostru sa mai cotizeze la fondul de rulment al asociatiei. Cine avea FR suficient sa-i acopere valoarea medie a cotei de intretinere, acela nu mai cotiza nimic la FR.
Aceasta evaluare o faceam din 6 in 6 luni, dar ea se poate face mai des, nu e mare lucru de facut asemenea procedura.....si FR al asociatiei era permanent alimentat numai de cei care prin restantele pe care le creau sau chiar cote mult mai mari iarna trebuia sa acopere riscul.
Risc, pentru ca de la aceasta idee am pornit cand am propus conducerii asociatiei aceasta metoda.
Cine pune in pericol plata facturilor, neachitandu-si cotele lunar, aceia sa si contribuie la acoperirea acestui risc.

Vreau sa va spun ca nu am plecat de la ideea ca daca este restantier, nu plateste nici fondul de rulment - care era o cota fixa (5 lei) pana la acoperirea necesarului valorii mediei - pentru ca majoritatea restantierilor vin la cateva luni si platesc, iar cota la FR se incasa macar si la cateva luni o data.
Este o metoda pe care eu o consider corecta, iar celor care m-ar contrazice spunandu-mi ca nu e legal, le raspund ca si achitarea cotei de intretinere este o obligatie legala a locatarului, iar cine se abate de la aceasta obligatie suporta penalizari, chemare in instanta sau....participare cu ceva bani in plus la cota FR individual.
@duiliu
Sa nu exageram.
Legea spune ca administratorul are obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi. Lucru posibil.
Sunteti o persoana care foloseste internetul. Furnizori ca APA NOVA, ENEL, DISTRIGAZ/GDF SUEZ, au site pe care puteti intra, deschide cont, viziona factura chiar in prima zi de emitere. Deci datele necesare intocmirii listei de plata le aveti din timp. La CEC BANK va puteti duce in prima zi a lunii si solicita extrasul de cont pentru luna precedenta. Registrul de casa il intocmiti dvs. astfel ca aveti toate documentele justificative. Nu stiu ce firma de salubrizare aveti, dar sunt convinsa ca daca va deplasati pana la sediu/casierie aveti factura. Ce a mai ramas, ascensorul care sunt convinsa ca va transmit factura in timp util.
In rest daca aveti apometre, din momentul primirii fluturasilor cu consumul si pana spre 20 ale lunii aveti timp suficient de prelucrare chiar si cu creionul.
Am impresia ca sunteti din Bucuresti. Cum pe data de 5 ianuarie aveti factura de incalzire cu consumul pe luna octombrie?! RADET transmite in timp util facturile. Lista pe luna oct. trebuia sa fie afisata in jurul datei de 25-30 noiembrie, iar cea pentru luna noiembrie trebuia afisata in decembrie. ( sa zicem ianuarie, pentru ca ati petrecut sarbatorile).
Sa stiti ca sunt asociatii care functioneaza fara fond de rulment, dar administratorul... isi organizeaza foarte bine timpul. Este adevarat ca nu este posibil la asociatiile cu multi restantieri.


Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
LocatarB, utilizator

Alte discuții în legătură

Fond de rulment asoc. proprietari martady martady Buna sera va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare: este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment ramonagui08 ramonagui08 Buna ziua, din cate am citit in [b]legea 230 ref la asociatiile de proprietari (sper ca nu am gresit) ac. nu prevede ca obligativitate constituirea fondului de ... (vezi toată discuția)