avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de rulment

Buna ziua, din cate am citit in legea 230 ref la asociatiile de proprietari (sper ca nu am gresit) ac. nu prevede ca obligativitate constituirea fondului de rulment ci doar a celui de reparatii. Este obligatoriu sau nu?
Va adresez aceasta intrebare intru-cat nu mi se pare normal sa platesc acest fond de rulment pentru a-mi credita vecinii rau-platnici. Nu sunt banca sau camatar sa imprumut pe nimeni si nu doresc sa platesc acest fond, pentru aceleasi trei familii din bloc care vesnic prefera sa faca altceva cu banii decat sa plateasca cheltuielile de bloc.
Imi cer scuze pentru limbaj, dar tocmai am citit o hartie afisata de presedinte potrivit careia Comitetul de bloc a decis colectarea acestui fond de rulment in 6 rate in perioada octombrie 2011 - martie 2012.
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 17:42, 4 Octombrie 2011
Este obligatoriu. Studiati art.24 din H.G. nr.1588/2007.#-o:closedtopic::rtfm:
Ogra multumesc ptr raspuns. In primul rand nu sesisez obligativitate ci mai degraba ca ramane la latitudinea membrilor asociatiei. "De regula" nu este o chestiune imperativa ci mai degraba introduce un aspect des utilizat. Ce am dedus este ca o asemenea hotarare se ia de catre Asociatie, presupun ca prin adunare generala si nu in urma unor revelatii ale unuia sau altuia din bloc. In plus mi se pare absurd sa colectezi asemenea sume taman in puterea iernii cand si asa se inregistreaza cele mai mari cheltuieli.


Art. 24.— (1) In scopul asiguranii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regula,fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara
pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, Ia nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIatiei, iar In cazurile asociatiilor de proprietari nou‐-infiintate, pnin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
Fondul de rulment este obligatoriu. Puteti sa parcurgeti zeci de discutii despre fondul de rulment aici pe forum. Uitati un exemplu;
www.avocatnet.ro/content/for...
@ramonagui08 a scris:
...nu mi se pare normal sa platesc acest fond de rulment pentru a-mi credita vecinii rau-platnici.

Fondul de rulment se foloseste de asociatie pentru suportarea costurilor intretinerii aferente apartamentului dumneavoastra si nu al vecinilor. De la data de 1 septembrie pana la 30 septembrie asociatia de proprietari a trebuit sa cumpere materiale de curatenie, consumabile de birou, sa plateasca interventiile la avarii... Apoi in septembrie ati consumat apa, gaz, energia electrica....care se afiseaza pe lista de plata probabil pe la 20 octombrie. Ori acestea trebuiesc platite catre furnizori pana la 15 octombrie. Tot pe listele din 20 octombrie se afiseaza si salariile aferente lunii septembrie dar achitate de asociatie la inceputul lunii octombrie...
Ori dumneavoastra achitati toate acestea cel mai devreme in 20 octombrie (in ziua afisarii listelor) dar legea va permite sa le achitati chiar pana la 30 noiembrie fara penalizari. Ori asociatia daca nu ar avea acel fond de rulment nu ar avea cu ce plati furnizorii si-acestia ar aplica penalizari chiar daca toti proprietarii ar achita integral intretinerea pana la 30 noiembrie.
Asadar fondul de rulment nu se constituie pentru plata intretinerii vecinilor restantieri ci pentru acoperirea cheltuielilor asociatiei pana la incasarea sumelor repartizate pe lista de plata, incasare efectuata in interiorul termenului de plata afisat pe liste.
Cu restantele e alta poveste. O putem discuta separat de fondul de rulment.


Discutia pe aceasta tema a aparut datorita unui articol dintr-un ziar semnat de ... [editat], dar tebuie citit si Art. 46. din legea 230 - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
elga50, moderator
oricum a-ti da-o, acest art. 46 tot la fond de rulment duce cu gandul :
a) "toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans [...] cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia" inseamna de fapt tocmai acel fond de rulment
b) "toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, [...] pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia" inseamna o intarziere cu minim o luna a platilor catre furnizori in cazul lipsei fondului de rulment, ceea ce poate duce la penalizari si chiar sistarea serviciilor de catre acestia ... explicatia v-a dat-o mai sus adriantot

deci fondul de rulment nu numai ca este obligatoriu, dar este chiar un fond extrem de util in conditiile in care nu exista multi restantieri si sume mari restante, astfel incat asociatia sa nu-si poata plati facturile la timp
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul bancar si fondul de rulment mariusmar mariusmar Va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu \\\" fondul de rulment \\\" ( ce valoare trebuie sa aiba ? ), si deasemenea daca este obligatoriu contul bancar al ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt fondul de reparatii respectiv fondul de rulment..??? Anisina Anisina Sa spunem asa....s-a stabilit in cadrul asociatiei de proprietari ca mai mult de jum +1 din locatari au fost de acord cu efectuarea unor lucrari de reamenajare ... (vezi toată discuția)