avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contul bancar si fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contul bancar si fondul de rulment

Va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu " fondul de rulment " ( ce valoare trebuie sa aiba ? ), si deasemenea daca este obligatoriu contul bancar al unei Asociatii de proprietari.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:45, 16 Martie 2009
Fondul de rulment este o plata anticipata pe care fiecare proprietar de locuinta, o depune la Asociatia de Proprietari de care apartine, in vederea platilor catre furnizori in termenele de plata stabilite de fiecare furnizor, termene care sunt mai scurte decat cele stabilite de lege pentru plata cheltuielilor de intretinere de catre proprietari fara penalitati.
Fondul de rulment se calculeaza in functie de:
- numarul de persoane inregistrate in Cartea de Imobil ca locuitori in cadrul cladirii/scarii pentru care s-a constituit Asociatia de Proprietari,
- cota-parte indiviza de proprietate din proprietatea comuna (suprafata utila a apartamentului sau spatiului cu alta destinatie),
- dupa natura serviciului facturat (de exemplu cheltuielile pentru incalzire).
Valoarea fondului de rulment trebuie sa fie egala cu suma corespunzatoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic. Fiecare proprietar beneficiaza de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente, asa cum s-a stabilit de Adunarea Generala a Proprietarilor.
Fondul de rulment constituit se utilizeaza numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare. Dupa plata facturilor curente, fondul de rulment se reintregeste lunar prin incasarea cotelor de contributie afisate pe lista de plata a lunii in curs, avand ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzatoare consumurilor lunii anterioare.
In cazul unui chirias, daca prin contractul de inchiriere pe care l-a incheiat cu proprietarul este obligat sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, va participa si la formarea fondului de rulment.
Fondul de rulment deja incasat se restituie numai in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, urmand ca viitorul proprietar, membru sau nu al Asociatiei, sa achite fondul de rulment corespunzator cheltuielilor aferente lui, precum si in cazul reducerii cheltuielilor lunare de intretinere ca de ex., in cazul introducerii unei centrale termice proprii care conduce la scaderea drastica a acestor cheltuieli.
Fondul de rulment care apartine unui proprietar nu poate fi folosit pentru alt proprietar in scopul platii unor facturi decat cu acordul acestuia. Altfel, se considera un credit facut de catre o persoana (administratorul, contabilul) sau un grup de persoane (Comitetul Executiv, Adunarea Generala) fara sa existe o cerere (din partea restantierului) si un acord (din partea proprietarului bun-platnic) pentru acordarea acestui imprumut.

Conturile bancare ale asociatiei sunt:
- unul pentru garantia, suficienta si indestulatoare, cenzorului sau a membrilor comisiei de cenzori, precum si administratorului care trebuie sa depuna, daca adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste astfel, intr-un cont bancar al asociatiei de proprietari, pe baza unui contract de garantie incheiat in acest sens (a se vedea dispozitiile Legii nr. 230/2007),
- unul pentru fondul de reparatii,
- unul pentru fondul de rulment si a incasarilor asociatiei. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2009
Corina Capotã, Avocat
Mai adaug si eu ceva.
1. Conform legii 230/2007 Art. 46. - Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
2. Art. 45. -
(4) Asociaţia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancară, în condiţiile legii.
Asadar nu este obligatoriu conform legii 230 dar in conditiile in care trebuie sa depunem garantia , sa achitam furnizori, etc. devine obligatoriu deschiderea unui cont la banca. In acest cont se incaseaza orice sume (intretinere, fonduri, penalizari, depuneri numerar de catre casier, etc) atat de la persoane fizice cat si juridice si din acest cont se fac plati la agentii economici, se retrag sume in numerar, etc. Toate operatiunile se fac intr-un singur cont. Numai evidentierea lor in evidenta contabila a asociatiei se tine pe venituri si cheltuieli, pe situatii separate, in conturi contabile separate conform legii contabilitatii. A nu se confunda contul bancar cu conturule din contabilitate !

adriantot a scris:
A nu se confunda contul bancar cu conturule din contabilitate !


Nu am confundat conturile bancare cu cele contabile... Am cunostinte de contabilitate si stiu cu ce se mananca, macar sa nu fiu inselata de cei care pretind ca stiu mai mult...:P
La noi la asociatie, s-au deschis mai multe conturi asa cum am descris in mesajul anterior, deoarece sumele de bani nu se pot amesteca iar pentru sumele de bani la care nu se umbla zilnic (garantii etc., fond de reparatii etc.), se pot depune pe un termen de 1, 3, 6 luni sau un an pentru ca asociatia sa castige nu sa piarda. Acest lucru nu se poate face in cazul fondului de rulment si a sumelor incasate cu titlu de intretinere si penalizari, care trebuie sa fie un cont curent, pentru a nu fi in situatia in care depui o suma si iei o suma mai mica decat cea depusa ieri, dupa plata divrselor comisioane bancare (are grija banca!...). ;)
Doresc sa stiu clar daca este obligatoriu prin lege sau nu este obligatoriu contul bancar al Asociatiei Proprietari ! Multumesc!
Este obligatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare dobanda fond de rulment narciisa narciisa 1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: - in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de ... (vezi toată discuția)
Se poate popri fondul de rulment, de reparatii sau cel cu destinatie speciala ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! Datorita a 2 mari datorinci, un furnizor de agent termic s-a indreptat impotriva asociatiei cu care desigur avea incheiat contract de ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment constituire si utilizare. w_v_w_v w_v_w_v Buna ziua Intentionam sa creem un fond de rulment in asociatia noastra.Acum ca am devenit asociatie si am devenit legali vrem sa facem lucrurile cit mai ... (vezi toată discuția)