avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se stabileste si foloseste fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se stabileste si foloseste fondul de rulment

Buna seara
As dori sa stiu ce articol de lege reglementeaza fondul de rulment (cota , folosirea
lui, etc)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:02, 6 Ianuarie 2011
Buna dimineata,e drept ca utilitaea fondului de rulment nu poate fi combatuta,intr-adevar exista blocuri in care nu se incaseaza fond de rulment,e obtiunea locatarilor stipulata in adunarea generala ,impamantenita prin semnarea proces/verbal al adunarii generale,iar in caul cand se incaseaza fond rulment ,tot in proces.verbal al adunarii generale se poate stipula ,dupa caz,aplicarea de penalizari in cazul neplatii lui,sumele ulterioare pot fi distribuite direct proportional cu fondul de fulment existent la dataX al fiecaruia sau alta obtiune consfiintita.
Legea prevede fond rulment,ca find o cota anticipata platita catre asociatie,dar nu obligativitatea lui,neexistand sanctiuni in acest sens,nu are caracter de obligativitate,este mai bine sa lamuresti locatarul de utilitatea lui.
Se ia comparativ suma de intretinere cea mai mare existenta,e drept ca e din vechime,se baga un procent inflatie,dar pe parcurs,poate deveni insuficient.
In acest caz diferenta noua aparuta poate aparea in prima lista de plata,din care se vede clar ca este depasit prin intretinere: deci se poate actualiza oricand.
Obligativitatea constituirii fondurilor de rulment si de reparatii se stipuleaza in lege, astfel in HG 1588/2007 se precizeaza:
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
....s.a.m.d. Se poate citi mai departe cuprinsul acestui articol referitor la FR.
Mai departe....
Art. 32. - (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Daca in lege se spune ca asociatia stabileste, atata timp cat exista prevederi legale legate de aceste fonduri, obligativitatea lor este evidenta. Sigur, nu vine nimeni sa dea cu nuielusa peste degete conducerii asociatiilor ca nu si-au infiintat aceste fonduri, dar inexistenta lor si nonsalanta cu care se priveste aceasta chestiune, atat a fondului de rulment, cat si a fondului de reparatii, poate crea probleme mari asociatiilor la un moment dat care este adevarata sanctiune pe care viata o aplica acestor asociatii.

Ordinul MFP 1969/09.11.2007 Anexa 2 - in Nomenclatorul privind principalele registre si formulare apare modelul : Lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari 14-6-28.
In lista apare mentionat:
- data scadenta.......
- data scadenta fara fond de rulment.......

Fondul de rulment constituit este in avantajul restantierilor care gandesc ca pot intarzia plata intretinerii intrucat au fond de rulment. Am cunoscut pe cineva care isi depunea suma datoare in banca si platea intretinerea la 3 luni. Cu astfel de locatari si cu un administrator neserios, este nevoie ca ceilalti locatari sa ii sustina prin constituirea fondului de rulment.
LocatarB a scris:

............Am cunoscut pe cineva care isi depunea suma datoare in banca si platea intretinerea la 3 luni. Cu astfel de locatari si cu un administrator neserios, este nevoie ca ceilalti locatari sa ii sustina prin constituirea fondului de rulment.

:oops:Asta e gainarie si prosteala. Mare avere ce facea din dobanda acestor bani!!!:giggle:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment asoc. proprietari martady martady Buna sera va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare: este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment ramonagui08 ramonagui08 Buna ziua, din cate am citit in [b]legea 230 ref la asociatiile de proprietari (sper ca nu am gresit) ac. nu prevede ca obligativitate constituirea fondului de ... (vezi toată discuția)