avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de rulment asoc. proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de rulment asoc. proprietari

Buna sera
va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare:
este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in conditiile in care unii locatari isi platesc cotele in 5-6 zile de la afisarea listei ,iar altii sunt restantieri?
din cate stiu eu, ar trebui sa ia acordul locatarilor pentru a se folosii de "banii lor" ( ma refer la cei care platesc in primele 5 zile de la afisarea listei.
Cel mai recent răspuns: martady , utilizator 20:03, 7 Noiembrie 2012
In temeiul disp art 24 din HG nr 1588/2007,
In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la fondul de rulment

este perfect legal si acesta este si scopul constituirii fondului de rulment penatru achitarea facturilor pana la recuperarea c/v acestora din incasarea cotelor de intretinere individuala
Nu este legal prevazut solicitarea de acord di partea locatarilor pentru utilizarea fondului de ruilment pentru achitarea de plati curente
@martady,
Asociatia de proprietari functioneaza de la 1 septembrie pana la 30 septembrie, perioada in care face unele cheltuieli. Apoi sa presupunem ca afiseaza listele de plata aferente lunii septembrie pe data de 22 octombrie iar proprietarii achita pe 27 octombrie. Si in intervalul 1-27 octombrie asociatia face unele cheltuieli: achita salariile pe septembrie, achita facturile lunii septembrie ce sunt scadente pana pe 27 octombrie, achita pana pe 25 octombrie impozitele si contributiile la bugetul de stat, face cheltuieli cu materiale de curatenie si de birou...
Toate aceste cheltuieli ce trebuiesc acoporite pana la data de 27 octombrie (cand presupunnem ca achitati ceea ce este afisat pe lista), toate se fac din fondul de rulment. Prin plata sumelor repartizate pe lista dumneavoastra completati din nou acel fond de rulment si asociatia are bani pentru a functiona pana la 27 noiembrie cand va incasa sumele repartizate pe urmatoarea lista de plata.


Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
Banii din fondul de rulment au scopul, asa cum s-a spus si anterior, de a plati facturile si toate cheltuielile care se fac pana la afisarea urmatoarei liste si pana cand incep sa se faca incasari pentru reintregirea fondului de rulment.

In aceasta situatie fondul de rulment este o gramajoara de bani la care au contribuit toti proprietarii exact cu acest scop. Sumele cu care au contribuit ei la acest fond se depersonalizeaza atata timp cat fondul de rulment functioneaza pentru scopul sau. Nu se cere nimanui niciun acord de folosire a banilor. Este o suma de bani din care se platesc facurile asociatiei, deci tot la gramada.

Fondul de rulment ramane personalizat, si deci o evidenta pe apartamente, numai pentru cazul ca un proprietar se muta din apartament, deci din asociatie. Atunci i se returneaza suma cu care a participat la fond si in locul sau va fi incasata aceasta suma de bani de la noul proprietar.

Deci, nu numai ca este firesc ca banii acestui fond sa fie cheltuiti pe plata facturilor, dar este si practic si eficient sa nu existe restante ramase la facturile furnizorilor neplatite luandu-se in considerare restantele de la bloc pentru ca in final pe furnizor nu-l intereseaza ce proprietar nu si-a achitat la asociatie intretinerea, ci vine si va taie utilitatea respectiva la toti, bun-platnici sau rau-platnici deopotriva.
Da! sunt deacord cu dvs. locuiesc in aceasta asociatie de 30 ani si nu am comentat acest fond,dar, asa cum va spuneam,majoritatea isi platesc intretinerea in primele 2 saptamani , avem cativa restantieri cu 1 sau 3 luni, administratorul a fost schimbat de curand pentru o suma aprox. de 8000 lei nejustificata.noul adm. a hotatat sa "majoreze" FR, pentru ca cel vechi "nu mai exista".din pct.meu de vedere este greu acum cand intretinerea vine mai mare "cu caldura" sa mai adaugam cate 100lei /luna .

va multumesc pentru ajutor
"" noul adm. a hotatat sa "majoreze" FR, pentru ca cel vechi "nu mai exista".din pct.meu de vedere este greu acum cand intretinerea vine mai mare "cu caldura" sa mai adaugam cate 100lei /luna . ""

Administratorul propune comitetului blocului majorarea F. R. nu hotaraste .


Alte discuții în legătură

Cum se stabileste si foloseste fondul de rulment rmarius rmarius Buna seara As dori sa stiu ce articol de lege reglementeaza fondul de rulment (cota , folosirea lui, etc) Va multumesc (vezi toată discuția)
Fond de rulment lipsa strutum strutum Buna ziua, Locuiesc in cartierul ANL Brancusi, administrat de Directia de Administrare a Fondului Locativ sector 6. In periada 2007 - 2009 a fost administrat ... (vezi toată discuția)
Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)