avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond rulment, proaspat proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond rulment, proaspat proprietar

Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum procedam cu fondul de rulment. Proprietarul are 500 RON stransi la fondul de rulment si eu am 2 variante: fie ii dau acesti bani proprietarului si suma ramane pe numele meu in asociatie, fie proprietarul retrage aceasta suma de la asociatie iar eu trebuie sa achit aceasta suma.

Intrebarea mea este ce reprezinta aceasta suma si de ce sunt eu obligat sa achit banii acestia? Sunt nou proprietar si banuiesc ca suma aceasta de 500 RON fostul proprietar a platit-o in cativa ani.

Cum ma sfatuiti sa procedez?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:50, 13 Aprilie 2014
Fondul de rulment este constituit pentru plata in avans a facturilor pentru apartamentul pe care il detineti, ambele variante sunt OK, dar daca vechiul proprietar renunta in favoarea dumneavoastra, in momentul in care ii dati banii sa faca o cerere de renuntare in dublu exemplar, unu la administratie si unu la dumneavoastra
Atentie sporita referitor la acoperirea cotelor de intretinere,cunoscunt fiind faptul ca exista decalaje de una,doua luni intre luna calendatistica si acea pentru care se achita intretinerea
Daca luna trecuta, adica in martie, ati incheiat contractul de vanzare-cumparare si el a locuit in apartament pana la 31 martie, vechiul proprietar are de achitat si intretinerea pe martie.
Indeobste in luna martie era afisata la avizier intretinerea pe ianuarie sau, spre sfarsitul lunii, intretinerea pe februarie.
Asadar el a primit adeverinta ca nu mai are datorii pentru ca achitase luna ianuarie sau februarie, depinde de data cand ati facut contractul.
In aceste conditii el mai are de achitat una sau doua luni de intretinere care, daca s-a mutat deja din imobil si listele nu fusesera afisate, vor putea fi total sau partial acoperite din Fondul de Rulment.
Sfatul nostru este sa vorbiti cu administratorul, sa vedeti cine, ce mai are de platit si cat anume si, in caz de compensare, ce ii mai ramane din Fondul de Rulment si sa nu ii achitati vechiului proprietar nimic pana nu se compenseaza si ultima cota de intretinere pe care trebuie s-o plateasca el.

Daca se face compensarea, atunci dv. veti fi nevoit sa completati aceasta cota la Fondul de Rulment direct la administrator.

Deci nu faceti cu el nicio intelegere pana nu vorbiti cu administratorul. Chiar ar fi indicat s-o faceti in prezenta lui la administratie, in scris.
Legat de intretinere totul este ok.

Proprietarul a ales sa retraga acei 500 RON de la fondul de rulment iar eu trebuie sa ii platesc. De ce trebuie sa platesc aceasta suma, avand in vedere ca eu "o iau de la inceput" cu apartamentul. Daca administratorul vrea sa ii dau acesti bani in 1-2 transe si eu nu pot? Daca fondul de rulment era de 2000 RON, eu trebuia sa ii achit?

Intrebarea mea este daca eu trebuie sa achit suma aceasta sau o iau de la inceput cu strangerea acestui fond de rulment?
Facturile lunii martie 2014 incep sa fie primite de asociatie incepand cu 01 aprilie 2014, intretinerea se afiseaza in jurul datei de 20 aprilie 2014, pana se aduna banii din lista afisata pot trece 1-2 luni (aproximativ 1 iunie), ca asociatia sa nu plateasca penalizari la facturi trebuie sa existe acest fond de rulment, din acest motiv trebuie sa depuneti REPEDE fondul de rulment.
Daca nu intelegeti ceea ce v-am postat noi, incercati sa intelegeti din HG 1588/2007:
Art. 24.— (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, Ia nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIatiei, iar In cazurile asociatiilor de proprietari nou‐infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de nulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiiIe in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasuI se obliga sa
participe Ia plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si Ia
formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului
executiv, Ia cererea proprietarului.


ANTICIPÁT, -Ã, anticipați, -te, adj. (Adesea adverbial) Realizat înainte de ter­menul sau de momentul convenit. — V. anticipa.
Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink


Acum intelegeti de ce trebuie platit ANTICIPAT?????

Alte discuții în legătură

Fond de rulment asoc. proprietari martady martady Buna sera va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare: este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in ... (vezi toată discuția)
Penalizare asociatie gamarand gamarand Am citit legea 230 si normele de aplicare si in principiu cunosc cum se calculeaza penalizarile si de cand. Nelamurire: penalizarea se aplica dupa epuizarea ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment in asociatia de proprietari VILI48 VILI48 VA ROG SA MA LAMURITI:La infintarea asociatie de locatari s-a constituit un fond de rulment care reprezenta media cheltuielilor la intretinere a 12 luni ... (vezi toată discuția)