avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizare asociatie

Am citit legea 230 si normele de aplicare si in principiu cunosc cum se calculeaza penalizarile si de cand. Nelamurire: penalizarea se aplica dupa epuizarea fondului de rulment al apartamentului respectiv sau strict dupa cele 50 de zile? Eu am fond de rulment 575, iar suma penalizata este de 350 lei. Fondul de rulment imi acopera respectiva suma.
Cel mai recent răspuns: gamarand , utilizator 19:50, 10 Mai 2014
Fondul de rulment nu intra in calculul penalizarilor.

Fondul dv. de rulment face parte dintr-o suma totala de care administratorul se foloseste pentru a plati facturile venite de la furnizori pana le pune pe liste si incepe sa incaseze. Fara sa mai discutam de faptul ca e posibil sa ii trebuiasca aceasta suma si pentru a asigura plata facturilor din urma pentru care nu reuseste sa incaseze la timp cotele de intretinere de la toti proprietarii.
Aceasta discutie trebuie reglementata in AG a proprietarilor si de obicei se tine cont de valoarea FR a unui proprietar care nu este cu plata la zi si as. prop. incepe sa-i calculeze penalizari. Asa cum ati afirmat, daca valoarea FR este mai mare decat debitul, proprietarul nu va putea fi penalizat decat dupa ce debitul intrece valoarea FR. In acest fel proprietarul ramane fara FR, dar care va fi reintregit la prima plata pe care acesta o face. Daca este vorba de un rau-platnic, FR se epuizeaza in primele 1-2 luni, dupa care urmeaza inceperea calcularii penalizarilor.
Aceasta este procedura hotarata la noi.
gamarand a scris:

Am citit legea 230 si normele de aplicare si in principiu cunosc cum se calculeaza penalizarile si de cand. Nelamurire: penalizarea se aplica dupa epuizarea fondului de rulment al apartamentului respectiv sau strict dupa cele 50 de zile? Eu am fond de rulment 575, iar suma penalizata este de 350 lei. Fondul de rulment imi acopera respectiva suma.

Mai cititi odata despre aplicarea penalizarilor.
Conform art. 30 din legea 230/2007, Comitetul executiv stabileste sistemul propriu de penalizari.
In acest regulament adoptat de comitet se poate stabili sa se tina cont, si in ce fel, de fondul de rulment, care este procentul zilnic de penalizari (de ex. 0,05... 0,15...0,2%), dupa cat timp se calculeaza, de la ce data se aplica s.a.m.d.
Asa ca nu se aplica penalizarile "strict dupa 50 de zile) ci asa cum stabileste comitetul si acesta poate stabili ca penalizarile sa se calculeze dupa 30 de zile de la termenul scadent si sa sa aplice din prima zi dupa termenul scadent. Iar termenul scadent este conform legii de maxim 20 de zile ceea ce inseamna ca poate fi oricat sub cele 20 de zile (una, doua... noua zile...).
Intr-o asociatie daca pe lista de plata afisata pe 18 martie, s-a afisat termen de plata 25 martie (7 zile), administratorul asteapta inca 30 de zile iar pe 25 aprilie calculeaza penalizari incepand cu data de 26 martie (prima zi dupa data scadenta).
Gasiti in partea dreapta a acestei pagini la Documente utile exemple de asemenea regulamente.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)