avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie de intretinere

Tatal copiilor nu a trimis pensia de inretinere din martie 2010. Am depus o plangere penala dar mi s-a raspuns ca am depasit termenul de 60 de zile. Cum as putea recupera pensia neplatita pe zece luni?
Totodata as dori sa stiu care este suma care se plateste pentru doi minori daca tatal copiilor nu are loc de munca oficial dar lucreaza ilegal. Ultima data s-a stabilit suma de 135 lei in 2006 pentru doi copii. Dupa cate stiu suma se majoreaza conform venitului minim pe economie.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:48, 4 Ianuarie 2011
eu am depus plangere penala in nov. pt ca fostul sot avea pensia alim neplatita pt aug si sept 2009 si oct 2010. a avut termen sa ii plateasca intr-o luna, ceea ce a si facut. deci nu exista nici un termen de 60 zile. la mine trecuse anul
actionati-l in judecata pt marire pensie. vi s-ar cuveni 221 lei, daca nu are venituri oficiale
in privinta pensiei restante, mergeti la un executor judecatoresc in vederea executarii silite.
In primul rand aveati posibilitatea sa formulati plangere impotriva rezolutiei sau ordonantei dispuse de procuror in termen de 20 de zile de la data comunicarii acesteia la dvs.
Apoi, daca solutia prim- procurorului sau procurorului ierahic superior dupa caz, era aceeasi, puteati sa va adresti instantei de judecata si daca si instanta mentinea solutiile parchetului, aveati posibilitatea declararii recursului impotriva instantei de fond. ( este procedura prev de art.278 indice 1 c.proc.pen)- mai nou recursul a fost eliminat dar aceasta este o alta discutie visa-vis de intrarea legii 202/2010.
Solutia procurorului in cazul dvs., apreciez ca a fost neteminica si nelegala in conditiile in care infractiunea de abandon de familie este o infractiunie continua si nu poate fi limitata la un singur termen de 2 luni de la momentul inceperii neplatii, avand in vedere ca actul omisiv de neplata este perpetu, deci continua si in prezent.
Mai aveti varianta executarii silite a hotararii pe care o aveti, apeland la serviciile unui executor judecatoresc, dar cu conditia ca debitorul sa poate fi executat pe un bun imobil sau mobil, venit inteleg ca nu are deci raman doar primele doua variante.
Cuantumul pensiei pentru un copil raportat la venitul minim pe economie este de 150 lei ( pentru 2 copii =300 lei), deci aveati posibilitatea la inca 3 , 4 majorari din 2006 pana in 2010, insa se pare ca nu ati uzat nici de aceasta posibilitate.
Suma nu se majoreaza de la sine asa singura , ci este necesara introducerea actiunii de majorare pensie cand venitul minim pe economie se majoreaza.
Consultati avocat pentru ca fiind in necunostinta de cauza nu va aparati drepturile copiilor asa cum se cuvine.
Ultima modificare: Marți, 4 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicati-mi hotarararea judecatoreasca !(va rog) karenina-roman karenina-roman Va rog frumos,explicati-mi si mie urmatoarea hot.jud.: ,,Majoreaza obligatia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr.x/zzzz,a judecatoriei X , de la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara razvan38 razvan38 Buna seara ! Doresc si eu cateva lamuriri legate de valoarea pensiei alimentare in conditiile in care fosta sotie nu are nici un venit stabil. Din cate stiu eu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara nixnix nixnix Solutie: Admite acţiunea . Desface căsătoria încheiată, între părţi şi înregistrată în registrul stării civile al Municipiului Craiova , ... (vezi toată discuția)