avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara ! Doresc si eu cateva lamuriri legate de valoarea pensiei alimentare in conditiile in care fosta sotie nu are nici un venit stabil. Din cate stiu eu in anul 2010 valoarea salariului minim pe economie a fost de 600 de lei iar pensia alimentara pentru copil minor este de 1/4 din valoare adica 150 de lei . Iar de la 1 ianuarie 2011 valoarea salariului minim este de 670 sau 700 ( aici am dubii ) deci s-ar mari pensia alimentara. Si inca o intrebare : daca in cursul anului 2010 fosta sotie nu a platit lunar decat 100 lei pot cere sa achite acum si diferenta de 50 lei /luna pe tot anul 2010 ? Si cum o pot cere in caz ca se poate. Sper ca m-am facut inteles si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Stefania Paraschiva , Contabil 17:06, 8 Martie 2011
majorarea de pensie vi se acorda de la data cand se depune cererea pt majorare
1/4 este plafonul maxim la care poate fi obligata sotia dvs., daca are un singur copil minor. pentru majorarea pensiei trebuie sa faceti o cerere de majorare pensie de intretinere la instanta.
Sa inteleg ca eu trebuia sa stiu cand majoreaza guvernul salariul minim si sa ma duc sa depun cerere pentru majorare ? Daca eu trebuia sa stiu, nu trebuia sa stie si ea si sa trimita pensia la valoarea de 1/4 din salariul minim ( alti copii nu mai are si nici de acesta nu ii pasa ).
1. Pensia alimentara pentru un copil este atat cat a dispus instanta in hotararea de stabilire a pensiei. Atunci cand parintele nu are venituri, instanta stabileste pensia raportat la salariul minim pe economie. Unele instante stabilesc pensia in procent, altele in suma fixa. Nu este obligatoriu ca pensia sa fie 1/4 pentru un copil, aceasta putand fi si mai mica. 1/4 este plafonul maxim pe care instanta nu trebuie sa il depaseasca atunci cand stabileste pensia pentru un copil.
2. Daca pentru dv instanta a stabilit pensia de intretinere in procentul maxim de 1/4 si nu in suma fixa, va trebui sa fiti mereu la curent cu valoarea salariului minim pe economie. Astfel puteti calcula si singur suma pe care ar trebui sa o primiti. O actiune de majorare, dat fiind faptul ca s-a majorat salariul minim pe economie, nu isi are rostul deoarece aveti pensia in procent, nu in suma fixa si ati primit maximul prevazut de lege pentru un copil.
3.Poate parintele obligat la plata nu stie de majorarea salariului minim pe economie. In aceasta situatie puteti sa ii trimiteti o adresa cu confirmare de primire prin care ii faceti cunoscut noul salariu minim si suma ce ar trebui sa v-o plateasca cu titlu de pensie de intretinere. Daca nu se conformeaza, puteti apela la un executor in vederea executarii silite a bunurilor sale in vederea recuperarii sumelor restante. Puteti de asemenea sa ii faceti plangere penala pentru abandon de familie.
care este procentul maxim pt pensia alimentara - 2 copii

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara ionelacocuta ionelacocuta Buna seara, am si eu cateva intrebari, cum se calculeaza o pensie alimentara? cum se poate majora cu 200 lei in conditiile in care salariul nu a crescut? ... (vezi toată discuția)
Valoare pensie alimentara ContSters285904 ContSters285904 Buna ziua, am 2 copii, unul de 21 ani si celalalt de 13 ani, sunt divortata, m-ar interesa cat e valoarea pensiei alimentare pt cei doi copii, Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tata strain camelianna camelianna copil in afara casatoriei,recunoscut,ce pensie alimentara poate sa primeasca de la tata,in cazul in care acesta este cetatean strain si este student,adica nu ... (vezi toată discuția)