avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionat anticipat si pfa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionat anticipat si pfa

Sunt pensionat anticipat din anul 2009 si am un pfa infiintat in 2010. Vreau sa stiu daca in urma modificarilor aparute la legea pensiilor si a salarizarii in 2011sunt nevoit sa renunt la una din ele?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
sorin_1, utilizator
Cel mai recent răspuns: jack electro , utilizator 13:12, 10 Ianuarie 2011
Legea pensiilor nr 263/2010 la art. 114 prevede:
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
.................;
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;
Art. 6 (1) pct. IV se refera la: b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale; c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.
Pentru a primi pensie in continuare trebuie sa se suspende activitatea PFA.
Multumesc pentru raspuns. Trebuie sa mentionez ca nu am formulat cum trebuie intrebarea, dar pana sa primec raspunsul dumneavoastra am citit un alt raspuns cu privire la ce ma interesa. Sunt pensionat anticipat din 2009 din carul M.A.I, iar din vara cand a intrat in vigoare legea recalcularii pensiilor M.A.I. pensia anticipata a devenit pensie pentru limita de varsta. In aceste conditii pot activa mai departe? Daca cunoasteti, spuneti-mi va rog la venitul din PFA trebuie sa mai platesc contributii si care anume?
Conform art. 118 din Legea 263/2010 pensionarii pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie.
Se plateste contributie sanatate 5,5% din venitul net.
pentru d-l David
V-as ruga sa fiti mai explicit si sa citati complet punctul IV. La art. 6 punctul IV NU se specifica faptul ca trebuie suspendat/ desfiintat PFA pentru mentinerea pensiei anticipate!
Se face referire doar la faptul ca se aplica restrictiile pentru persoanele prevazute la punctul IV NUMAI daca au venituri peste 4 salarii medii brute/an. pentru anul 2011 e vorba de 4 x 2022 =8088 ron.
Rezulta ca daca se limiteaza activitatea PFA sub limita de 8088 ron, nu e necesara suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de serviciu anticipata partiala si pfa mihlim mihlim buna ziua, Sunt poseseoarea unei pensii de serviciu anticipata partiala cf legii 164 in baza careia m-am pensionat si pensie pentru limita de varsta conf ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie de invaliditate cu venituri din alte activitati nicolae242 nicolae242 buna ziua, ma numesc manea nicolae si sunt pensionat pe caz de boala cu grad accentuat(pe decizie scrie fara nici o munca). as avea si eu urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Pensionar militar + pfa Teodorus2011 Teodorus2011 Sunt pensionar militar din 2010, pensionat anticipat la 42 de ani. Conform Legii 263/2010, Legii 119/2010 şi Legii 19/2000 dacă doresc să devin PFA trebuie ... (vezi toată discuția)