buna ziua,
Sunt poseseoarea unei pensii de serviciu anticipata partiala cf legii 164 in baza careia m-am pensionat si pensie pentru limita de varsta conf legii 263 din 2010.
In momentul pensionarii ca functionar public cu statut special din Administrarea penitenciarelor stiam ca am dreptul sa cumulez pensia cu alte venituri si astfel in oct 2010 am infiintat un PFA cod 0149 ptr a beneficia de fondurinerambursabile prin masura 141.
1.Pot continua activitatea in cadrul PFa sau voi suspenda radia Pfa?
2.Daca pot continua, ce taxe platesc in conditiile in care eu inca nu am venituri decat acea suma primita de la FE pe care am investit-o deja in echipamente?
Legea nr. 263/2010,prevede:
- art. 114 (1) ,,În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
................
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni,,;
- art.118 (1) ,,În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă,,;
Casa Nationala de Pensii la o intrebare asemanatoare a raspuns asa:
,,Conform art. 114 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Termenul de <<situatii prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV>> se refera atat la calitatea pe care o au persoanele respective (exemplu: persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice), cat si la conditia de realizare a venitului (un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
In consecinta, plata pensiei dumneavoastra nu se suspenda in momentul in care veti dobandi calitatea de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, iar venitul anual pe care il realizati nu depaseste plafonul prevazut de lege,,.
Plafonul la care se refera Casa Nationala de Pensiii este de 8088 lei/an (salariul mediu-2022*4=8088).
1. Pensia anticipata partiala s-a transformat in pensie de limita de varsta.
2. Pensia de limita de varsta poate fi cumulata cu orice alt fel de venit, fara ingradire.
3. In legatura cu contributiile si taxele o sa va raspunda un contabil sau un consultant fiscal.
buna seara,
va multumesc foarte frumos, m-am mai linistit.
In ianuraie a.c. am primit o alta decizie privind recalcularea pensiei conf legii 119/2010 si imi scrie ”pensie pentru limita de varsta”.Inteleg ca trebuie sa consider valabila ultima decizie.
Inca o data va multumesc din suflet.