avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Spuneti-mi va rog in cazul unui preaviz mai este valabil acel art din
Codul Muncii prin care se precizeaza ca angajatul are dreptul de a efectua doar 4 ore din prog de lucru, iar restul de 4 ore considerandu-se ca isi cauta alt job??
Si daca pe efectuaza doar acele 4 ore, este considerata o zi de munca normala, si primeste astfel si un bon de masa pe ziua respectiva??
va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei_coma , utilizator 21:36, 4 Ianuarie 2011
1. Codul Muncii nu are o asemenea prevedere.

2. CCMN are o asemenea clauza si care este aplicabila numai in cazul concedierilor.
In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
Prin urmare, se vor acorda tichete de masa corespunzatoare unei zile lucratoare de 8 ore/zi, chiar daca salariatul lucreaza 4 ore/zi.
freeelis a scris:

1. Codul Muncii nu are o asemenea prevedere.

2. CCMN are o asemenea clauza si care este aplicabila numai in cazul concedierilor.
In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
Prin urmare, se vor acorda tichete de masa corespunzatoare unei zile lucratoare de 8 ore/zi, chiar daca salariatul lucreaza 4 ore/zi.

Multumesc frumos.
Dar in cazul in care se doreste demmisia la zi fara preaviz?.. stiu ca se poate face cu acordul partilor art 55 lit b codul muncii, dar daca angajatorul nu este de acord??
Angajatul vrea sa renunte la dreptul de preaviz si nu i se acorda de catre angajator??
La 3 absente de desface CIM, are efecte pe viitor??
va multumesc
Se poate solicita si incetarea c.i.m. prin demisie, insa renuntarea la efectuarea preavizului trebuie s-o faca angajatorul.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
freeelis a scris:

Se poate solicita si incetarea c.i.m. prin demisie, insa renuntarea la efectuarea preavizului trebuie s-o faca angajatorul.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Multumesc frumos pt raspunsurile prompte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Intrebari despre preaviz Pinacle Pinacle Am preaviz de 20 de zile lucratoare, 8 ore pe zi. Am lucrat 7 zile, 8 ore pe zi. CCM spune 4 ore pe zi timp de 20 de zile. Nu pot dialoga cu patronul ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)