avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Comisii de disciplina si informatii publice
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Comisii de disciplina si informatii publice

Buna ziua ,Am si eu doua intrebari .
1.Daca dupa solicitarea unor informatii publice in temeiul L544/2001 se constata ca informatiile comunicate sunt false ,se poate face actiune in instanta??
2.Daca un cetatean care a sesizat comisia de disciplina a unei institutii publice cu privire la faptele unui functionar poate ataca in instanta hotarirea comisiei de disciplina, de care nu este multumit?.Ce temei legal poate fi invocat??


Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Dorina Antonescu , Consilier juridic 10:00, 13 Aprilie 2008
În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute de Legea nr.544/2001, aceasta poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii ori al instituţiei publice. Plîngerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului pentru care trebuia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public.
Potrivit art. 50 din HGR nr. 1344/2007, actul administrativ de sanctionare se comunica si persoanei care a formulat sesizarea.
Fiind act administrativ, poate fi atacat instanta de contencios administrativ competenta, conform Legii nr. 554/2004 - legea contenciosului administrativ

Va multumesc pentru ajutor.
1. comunicarea de informatii false reprezinta o fapta de pericol social, de slabire a increderii publice in inscrisurile oficiale eliberate de organul competent, fiind pedepsita de art 289 cp, fals intelectual cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. In cazul in care gravitatea faptei este mai redusa, poate fi interpretata ca o problema de natura administrativa, fiind incidente doua masuri legale, sesizarea comisiei de disciplina, contestarea actului intai la conducatorul institutiei si ulterioa in instanta de contencios administrativ;
2. nu poate fi atacata in instanta hotararea comisiei de disciplina, ci dispozitia sau decizia conducatorului institutiei. Comisia de disciplina propune luarea unei masuri, fiind un act pregatitor, nu administrativ unilateral.
Raportul comisiei de disciplina se aduce la cunostinta persoanei care are competenta legala de aplicare a sanctiunii disciplinare, persoanei care a formulat sesizarea si functionarului public a carui fapta a fost sesizata.
In termen de 10 zile calendaristice de la data primirii raportului comisiei de disciplina, persoana care are competenta legala de a aplica sanctiunea disciplinara va emite actul administrativ de sanctionare.
Despre acest act administrativ era vorba.

Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2008
Dorina Antonescu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raportul comisiei de disciplina este act jurisdictional? ContSters42601 ContSters42601 Va rog mult sa ma ajutati sa clarific o neintelegere.Act juricditional poate fi si raportul unei comisii de disciplina a functionarilor publici? (vezi toată discuția)
Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)
Retrogradare secretar klaudia772001 klaudia772001 In cazul in care Comisia de Disciplina prin raportul elaborat propune retrogradarea din functie publica pe o perioada de pana la un an, in cat timp de la ... (vezi toată discuția)