marius_br a scris:
Prin vanzarea (donatia) unei cote succesorale dintr-un imobil se transmit inclusiv sarcinile legate de imobilul in sine (sulta rezultata din partaj succesoral) ?
:-/:-/ Ati putea sa va exprimati un pic mai ...romaneste? Eu nu pricep mare lucru din amestecatura de termeni juridici de mai sus.
O cota dintr-un imobil s-ar putea vinde atata timp cat imobilul nu e inca impartit (cat timp este detinut pe
cote-parti). Cumparatorul cotei ar urma sa participe el la imparteala si ...e treaba lui ce sulta va avea de dat pentru a obtine imobilul tot.
Dar dupa ce imobilul a fost impartit ...cu sulta, inseamna ca unul dintre coproprietari a devenit proprietar exclusiv asupra imobilului (i-a fost atribuit imobilul) si din pricina asta are de dat partea celuilalt/celorlalti in bani (= sulta). Ce cota "succesorala" sa mai vanda si cine? Unul/unii nu mai au ce vinde (caci dupa imparteala nu mai au nicio cota, au doar de primit niste bani corespunzator cotelor pe care le-au avut pana la imparteala) iar altul (cel care are de dat sulta) are imobilul tot. Desigur ca, avandu-l pe tot poate sa-l vanda (dupa ce achita sulta ori simultan cu achitarea ei) Poate sa-l vanda intreg ori poate sa-l vanda pe cote-parti, dar aceste cote-parti nu mai sunt cote "succesorale". Sunt fractiuni din dreptul de proprietate pe care le decide el, cum vrea el. (desi ar fi cam anapoda sa se apuce iar de ciopartit dupa ce tocmai a intregit...)