avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cota succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cota succesorala

Prin vanzarea (donatia) unei cote succesorale dintr-un imobil se transmit inclusiv sarcinile legate de imobilul in sine (sulta rezultata din partaj succesoral) ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:45, 13 Ianuarie 2011
Se transmite cota succesorala fara ca sarcnilie indicate respctiv sulta sa fie opozabila dobinditorului
marius_br a scris:

Prin vanzarea (donatia) unei cote succesorale dintr-un imobil se transmit inclusiv sarcinile legate de imobilul in sine (sulta rezultata din partaj succesoral) ?


:-/:-/ Ati putea sa va exprimati un pic mai ...romaneste? Eu nu pricep mare lucru din amestecatura de termeni juridici de mai sus.

O cota dintr-un imobil s-ar putea vinde atata timp cat imobilul nu e inca impartit (cat timp este detinut pe cote-parti). Cumparatorul cotei ar urma sa participe el la imparteala si ...e treaba lui ce sulta va avea de dat pentru a obtine imobilul tot.

Dar dupa ce imobilul a fost impartit ...cu sulta, inseamna ca unul dintre coproprietari a devenit proprietar exclusiv asupra imobilului (i-a fost atribuit imobilul) si din pricina asta are de dat partea celuilalt/celorlalti in bani (= sulta). Ce cota "succesorala" sa mai vanda si cine? Unul/unii nu mai au ce vinde (caci dupa imparteala nu mai au nicio cota, au doar de primit niste bani corespunzator cotelor pe care le-au avut pana la imparteala) iar altul (cel care are de dat sulta) are imobilul tot. Desigur ca, avandu-l pe tot poate sa-l vanda (dupa ce achita sulta ori simultan cu achitarea ei) Poate sa-l vanda intreg ori poate sa-l vanda pe cote-parti, dar aceste cote-parti nu mai sunt cote "succesorale". Sunt fractiuni din dreptul de proprietate pe care le decide el, cum vrea el. (desi ar fi cam anapoda sa se apuce iar de ciopartit dupa ce tocmai a intregit...)
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Voi explica mai detaliat. X si Y detin, in indiviziune, fiecare o cota de 1/2 din imobil. X deschide in instanta actiune de iesire din indiviziune. In urma expertizei tehnice se stabileste valoarea imobilului iar la solicitarea partilor s-a facut o propunere de partaj voluntar. In speta, X ramane cu jumatate din intreg terenul iar Y cu cealalta jumatate si cu casa ridicata pe acel teren si obligatia de a plati o sulta catre X pentru egalizarea loturilor. Reamintim ca aceasta, expertizarea, s-a intamplat in timpul procesului cu circa o luna inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti definitiva si irevocabila. Insa imediat dupa expertiza, si inainte de sentinta finala, Y isi doneaza cota succesorala catre fiica sa fara a informa cealalta parte sau instanta. Instanta s-a pronuntat in sensul partajului voluntar solicitat de parti. Acum problema este ca Y nu are cu ce plati sulta. Intrebarea este: fiica acesteia poate fi executata silit pentru a se recupera sulta, tinand cont ca a primit o cota nedefinita care avea si sarcini de sulta?
In cazul de fata, deoarece Y a indus in eroare instanta neinformand despre existenta donatiei, se realizeaza usor revizuirea sentintei? Y poate fi acuzat penal pentru inducerea in eroare a instantei? Dar pentru faptul ca in actul de donatie nu a mentionat despre procesul pe rol legat de imobil (adica pentru fals in acte)?
Va multumesc.
Y a donat doar cota sa succesorala.
Puteți cere nulitatea tranzacției pentru ca la momentul încheierii acesteia
Y vânduse cota sa și nu mai avea nici o calitate.
Dupa ce va dispune nulitatea tranzacției va trebui sa formulați o noua acțiune
de partaj cu fiica lui Y.

Alte discuții în legătură

Partaj popescu marcela popescu marcela Buna Ziua, astep o parere la urmatoarea speta: Doi mostenitori au incheiat un act sub semnatura privata prin care au impartit prin buna invoiala terenurile ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire 48simona 48simona Buna ziua. Cum se poate obtine certificatul de succesiune in cazul divergentelor de opinie intre mostenitori? Cum se procedeaza cu instanta de judecata si ... (vezi toată discuția)
Alta speta interesanta tosonel tosonel O familie are trei copii: x, y si z. Fiica x este inzestrata cu jumatate din mosie, asa cum am aratat in speta anterioara. Si cealalta fiica y a fost ... (vezi toată discuția)