avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune mostenire

Buna ziua.
Cum se poate obtine certificatul de succesiune in cazul divergentelor de opinie intre mostenitori? Cum se procedeaza cu instanta de judecata si daca notarul mai are vreun rol?
Multumesc.
Daca nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori, succesiunea se poate dezbate doar cu ajutorul instantei de judecata!
Succes!
Formulati actiune in instanta daca nu exista intelegere intre mostenitori. Notarul nu participa la procesul astfel deschis. In cazul in care nu va intelegeti numai cu privire la impartirea masei succesorale, formulati o actiune de partaj succesoral.
Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului, in vederea dezbaterii succesorale si pentru efectuarea partajului succesoral.

Cele doua operatiune sunt distincte , pot fi realizate succesiv, sau concomitent.

Instanta de judecata va stabili cotele -parti din dreptul de proprietate , ce le revin succesibililor si va dispune asupra unei modalitati de imparteala ( proprietate indiviza poate fi sistata prin atribuirea bunului catre unul dintre coindivizari, urmand ca acesta sa-i despagubeasca pe ceilalti, cu o suma de bani, cu titlu de sulta.


De asemenea, in situatia in care bunul este comod partajabil in natura, se poate recurge la aceasta varianta.

O alta forma de incetare a proprietatii comune este instrainarea bunului care a fost transmis odata cu decesul autorului ).

Dezbaterea mostenirii si sistarea starii de indiviziune pot fi realizate oricand, in fata instantei de judecata,in situatia in care coerezii nu ajung la nicio intelegere, in fata notarului public.


In cazul in care, pe parcursul actiunii deduse judecatii, comostenitorii ajung la o forma de intelegere , incheind un act de dispozitie, o tranzactie, instanta de judecata pronunta o hotarare de expedient, luand act de invoiala partilor litigante.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin instanta alynaaaa alynaaaa Buna ziua. Fratele meu nu are bani sa achite impozitul de la primarie si nici pentru deschiderea unei succesiune notariale. As vrea sa deschid succesiunea ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)