avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită contract leasing
Discuție deschisă în Executare silită

contract leasing

Buna seara
daca ma poate ajuta cineva???

am aflat total intamplator ca firma de leasing a cerut executare silita,eu in calitate de utilizator am primit doar somatie de plata,ceea ce nu sa intamplat prima oara,au mai fost situatii,dar nici vorba de reziliere sau executare silita.
e o diferenta intre rezilierea contractului de leasing si cererea executariii silite?
in mod normal nu ar fi trebuit sa fiu citata la proces in calitate de debitor?
din cate stiu se calculeaza datoria fata de leasing,ceva de genul,
facturi emise neachitate+ratele ramase-valoarea bunului .(pe care leasingul il ea de la utilizator),va rog sa ma corectati daca am gresit in calculul facut de mine.
Si referitor la finalul contractului am inteles ca sunt 3 optiuni,printre care cumpararea bunului dar in cazul in care ai mai achita niste bani,in afara ratelor ,mi ar fi de ajutor informatii in domeniu.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:50, 7 Ianuarie 2011
Contractul de leasing stabileste obligatiile partilor , de la caz la caz.
Desigur ca e o diferenta intre rezielierea contractului si executarea silita.
Executarea silita , presupune obligarea dvs. la prestatiile pe care vi le-ati asumat prin contract , ceea ce in speta presupun ca inseamna remiterea fortata a bunului care face obiectul contractului , catre vanzator, cu posibilitatea ca dvs. sa pierdeti beneficiul ratelor platite pana in prezent.
Rezilierea presupune desfiintarea contractului de leasing , care poate fi facuta cu acordul partilor sau unilateral , prin neexecutarea culpabila a unei obligatii asumate de catre cealalata parte. Aceasta poate opera si de drept , fara a fi necesara actiune in instanta , daca a fost stipulat in contract acest lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
pt ca nu ati platit cateva rate, s-a declarat scadent anticipat contractul, s-a cerut executarea silita. Executorul a trimis la instanta pt incuviintarea executarii silite, procedura care se face fara citarea partilor.
Va multumesc pentru timpul acordat situatiei mele,
am recitit de multe ori contractul,de fiecare data descopar cate ceva,uitandu-ma atent peste "Neindeplinirea conditiilor contractuale",care desigur duc la rezilierea contractului si aici se spune ca dupa notificarea rezilierii contractului utilizatorului trebuie sa predea bunul in termen de 3 zile.Daca as fi primit o notificare de acest gen le duceam masina la usa si terminam nu sunt in stare sa continui sa achit penalizari de 20 de mil emise lunar.pe parcursul contractului am avut un dialog reusit cu cei de la leasing,au mai fost si alte luni de neplata ,in situatia in care in luna a zecea am nascut si chiar nu am fost in stare sa umblu pe la leasing sa incerc sa le platesc partial facturi restante.in concluzie as putea sa cer amanarea executarii silite in situatia in care nu am primit notificare de reziliere,sau sa vad ce cer in executare silita, s -ar putea sa mai vrea si niste bani si bunul , ce ma sfatuiti?.Sau in cazul in care isi vor doar masina inapoi sa zic ca sunt o norocoasa si sa las balta?
Cel mai corect, pentru dvs. este sa luati toate inscrisurile pe care le aveti, in legatura cu existenta/derularea leasingului (contract, chitante, facturi, somatii etc.) si sa mergeti de urgenta la un specialist in domeniu.

Nu de alta insa...riscati sa platiti si dobanzile/penalitatile/debitul, sa fie reziliat si contractul, sa predati si "bunul" si...acum va spun despre cireasa de pe tort: sa fiti executata silit si pentru diferenta de suma/debit-ramasa de platit, stabilita in contract.

Nu cred ca sunteti norocoasa in privinta situatiei juridice cu leasingul neachitat, ..si nici nu doresc sa va sperii.In forum s-a mai discutat aceasta problema si daca accesati optiunea cautare, veti gasi situatii similare si...cam...aceleasi solutii juridice.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina in leasing confiscata fara nicio formalitate - e legal? Radulescu Violeta Radulescu Violeta Prietena mea are un autoturism in leasing. Ultima rata trebuia achitata in ianuarie dar a obtinut telefonic posibilitatea sa plateasca aceasta ultima rata pana ... (vezi toată discuția)
Rate leasing auto neachitate hagiu petru hagiu petru nu am platit 2rate .dosarul este trimis la o firma de recuperatori.Se poate ajunge la o intelegere cu aceasta firma.Mai am 7 rate de platit (vezi toată discuția)
Bilete la ordin andreisandu andreisandu Am un contract de leasing pentru utilaj. Odata cu contractul am semnat si x bilete le ordin in alb. Contractul a fost reziliat unilateral in urma cu 6 luni ... (vezi toată discuția)