Buna ziua !
Ma confrunt cu urmatoarea problema.
Directorului general al firmei la care lucrez "i-a picat pata" pe mine si vrea sa ma dea afara. Initial s-a luat de o mica, micuta sa-i spunem abatere disciplinara. Abatere pe care eu nu am considerat-o asa si pe care chiar eu i-am comunicat-o. In urma acestei sesizari a mea l-a convins pe directorul de productie sa isi dea demisia din acelasi motiva al abaterii mele in ziua de vineri, eu nefiind prezent la birou in acea zi deoarece lucrez in vanzari si nu mie solicita prezenta zilnica la birou. M-am prezentat luni dimineata la birou, caci aveam sedinta lunea dimineata, sedinta care nu s-a mai tinut, luandu-i locul o scurta intalnire cu domnul director (intre patru ochi) prin care imi inmaneaza o hartie cu vanzarile mele din luna respectiva (pana pe 10 decembrie 2010) si o notificare prin care sunt anuntat ca imi inceteaza contractul de munca conform art 55 lit b - acordul partilor. Eu nu am semnat asa ceva (demisia) si nici nu ma asteptam la asa ceva avand in vedere ca eram pe 13 decembrie si de pe 20 decembrieintram in concediu de odihna plus zilele neacoperite pana pe 15 ianuarie cu concediu fara plata. Initial eu am crezut ca aceasta notificare este chiar demisia si am spus ca nu o semnez. Mi-au fost retrase masina laptopul si cartela de telefon si mi s-a urat o zi buna.
A doua zi marti am avut ceva intalniri pe teren si nu m-am prezentat la birou. Miercuri am fost sa imi iau banii (salariul) si mi se spune ca e stop joc si ca nu primesc nici un ban ca mi se opresc in contul unei facturi. Eu am cumparat marfa de la firma de cca 1295x4=5180 lei si am convenit cu dir. gen. sa o platesc in 4 rate la fiecare lichidare cate 25% din valoarea marfurilor. am dat si un email cu acest acord al meu si catre contabilitate.
acum stiu ca este abuz ca nu au vrut sa imi dea banii - intrebarea mea este: acest abuz se pedepseste in vreun fel ?
pe 17 il sun pe domnul dir gen sa ne intalnim ca sa ajungem la o intelegere ceva, sa nu ajungem prin tribunale. era plecat in vacanta si ne-am intalnit de abia pe 22 decembrie. i-am spus ca sunt de acord sa imi dau demisia, ca imi dau seama ca nu mai am viata usoara in firma, dar cu o conditie, sa imi dea salariul iar eu sa imi platesc ratele conforma intelegerii pe fiecare 15 ale lunii conform intelegerii. nu a fost de acord. si eu i-am spus ca nici eu nu sunt de acord sa plec.
de pe data de 23 pana pe data de 31 decembrie am intrat in concediu medical si am si anuntat la contabilitate acest lucru. pe 23 se trezeste domnul dir gen sa imi trimita o scrisoare cum ca ma convoaca la o cercetare disciplinara pe data de 30 decembrie dar nu pentru motivul initial de abatere ci pentru faptul ca am lipsit de la serviciu :)). deja mi-am dat seama ca se incepe cu rautati. impreuna cu aceasta convocare vine si o alta scrisoare cum ca nu mi-am platit rata pe 15 dec asa cum era invoiala, si ca urmare a acestui fapt mi s-a blocat plata salariului. m-a bufnit rasul dar si plansul. inchipuitiva ca mai erau doua zile pana la Craciun , bani in buzunar ioc, pe 27 era si ziua de nume a fiicei mele Stefania, ziua ei pe 19 ianuarie, a sotiei pe 13 ianuarie, inchipuiti-va cat de inghesuit eram. am truimis raspuns la convocare cum ca sunt in concediu medical si legal nu aveau voia sa faca asa ceva si le-am spus ca ne vedem luni pe 3 ianuarie. pe 29 le-am trimis raspunsul prin curierat rapid ca sa imi justific absenta de la convocare. si au primit-o pe 30. pe 31 decembrie domnul dir. imi scrie iar o scrisoare prin care ma anunta ca datorita faptului ca nu mi-am respectat intelegerea de plata a ratei pe data de 15 decembrie invoiala cade si trebuie sa platesc toata suma in 24 ore. adica de ieri pana astazi.
vreau sa ma sfatuiti cum si ce sa fac. adica nu as vrea sa ajung in tribunal neaparat as vrea sa ajung la o intelegere cu ei. vreau doar sa stiu la ce intelegere ar trebui sa ajung ce conditii trebuie sa impun acestei incetari de colaborare. si cel mai mult vreau sa stiu daca faptele acestui dir gen se pot considera un abuz si unde anume se incadreaza acest abuz in lege si cum este pedepsit el.
VA MULTUMESC DIN SUFLET SI VA DORESC UN AN NOU PLIN DE IMPLINIRI SANATATE SI LINISTE IN SUFLETE !!!
PS pot sa cer daune morale ca mi-a stricat sarbatorile ?
Daca vreti sa ajungeti la o intelegere cu ei trebuie intai sa-i constientizati asupra costurilor unei judecati. Ei sunt obligati sa va emita o decizie de desfacere a contractului de munca, in maxim 5 zile de la data semnarii de catre administrator. dupa aceasta, contestandu-o veti avea un proces minunat de cca 2 ani de judecata pentru contestatie la decizia de sanctionare pe care o veti castiga avand in vedere ca justitia inchide ochii la salariati, obtinand astfel tot salariu cuvenit pe toata aceasta perioada de concediere, plus onorarii de avocat, plus taxe de timbru, plus dobanda la salariile neachitate. trebuie sa le expuneti aceste lucruri si sa-i intrebati daca sunt dispusi sa aleaga aceasta cale sau sa ajunga la o intelegere amiabila si normala cu dvs - prin care dvs sa va vedeti de viata, sa plecati de unde va simtiti prigonit si ei sa piarda mai putin. Daca asa nu merge, si nu sunt dispusi sa accepte varianta amiabila, ii dati in judecata, dupa ce ii obligati sa va emita decizia de concediere. In niciun caz nu semnati demisia, decat daca obtineti ce doriti dvs, daca nu... sa va dea afara si sa piarda procesul! La multi ani!
daunele morale in jurisprudenta noastra sunt greu de dovedit. Si cum ceea ce nu poti dovedi nu poti obtine, nu as sfatui la o asemenea cerere. Nu se prea acorda. Plus ca trebuie sa platiti si taxe de timbru judiciar, fiind asimilate uneori de actiunea in raspundere pentru prejudicii, neexistand un temei de drept clar in acest caz.
Buna ziua. Multumesc pentru raspunsurile anterioare.
Am fost saptamana aceasta la serviciu si am stat pur si simplu degeaba 8 ore in fiecare zi. In fisa postului scrie ca angajatorul trebuie sa imi asigure tot suportul tehnic desfasurarii activitatii - eu inteleg prin asta masina, telefon, laptop - angajatorul la randul lui intelege ce vrea. daca eu nu imi pot desfasura activitatea mea de agent de vanzari caci nu am aceste unelte ... ce ar trebui sa fac ?
Am facut o cerere sa mi se elibereze o adeverinta de salariat pentru un dosar la gradinita si o cerere de concediu de odihna, caci mai am 5 zile de recuperat de anul trecut. Ambele mi-au fost refuzate. Ce trebuie sa fac ?
Buna,eu,trec printr-o situatie ciudata.Lucrez intr-o institutie de stat si de cativa ani rezist atacurilor sefei mele.Ca prime actiuni in defavoarea mea sunt: 1)mi s-a facut referat,dar din fericire pentru mn s-au dovedit false acuzatiile;1)persoanele apropiate mie nu au voie sa lucreze in tura cu mine; 3)mi se insceneaza situatii si ma acuza ca am facut acele lucruri;4)incearca verbal sa ma determine sa ma transfer in alt serviciu;4)minimalizeaza progresele mele profesionale. De ce actioneaza sefa mea asa? Am refuzat intotdeauna sa dau bani la cadourile colective ce i se fac cu diverse ocazii,am refuzat sa devin spion si nu ii realizez anumite treburi personale,gen:cumparaturi,achitarea de facturi sau realizarea unor creatii ce tin de lucrul manual(bijuterii hand made sau alte obiecte).As dorii sa stiu ce sanse am in vederea unui proces si sa imi recomandati un avocat bun cu tarife acceptabile. Va multumesc