Buna ziua,
Am o nelamurire privind plata contrib. de sanatate. Cazul este urmatorul: persoana are carte de munca, plateste contributia aferenta salariului, la fel si firma plateste cuantumul ce-i revine. In celasi timp persoana obtine venituri din profesii liberale (arhitectura) pentru care plateste impozit 16%. Initial am inteles ca avand calitatea de angajat (automat asigurat) nu este obligat sa plateasca asig. de sanatate si la veniturile din profesie liberala. Acum conform legii 95/2006 gasesc o contradictie intre art.257 al.2 lit.b si alin.3. Adica daca am venituri doar din activ. independente platesc contributia nu mai mica de....asta ar insemna ca daca am si salariu n-ar trebui sa platesc. Si apoi legea vine cu alin3 si zice ca daca le fac pe amandoua platesc fara sa mai specifice o limita. Deci daca castig 100000 de lei platesc 5.5% din100000 + ce platesc din salariu. Pana la urma esti obligat sa platesti dublu , triplu, de 10 ori mai mult ca un sal. mediu iar serviciile sunt aceleasi.
Si profesiile liberale (PFA) plateau sanatate pana acum, dvs beneficiati de scutire deoarece serviciile de arhitectura intra pe drepturi de autor, dar din ce am inteles eu odata cu ultimile modificari nu se mai face nicio diferenta in ceea ce priveste drepturile de autor.