avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CAS 20.8% platit de angajator influenteaza valoarea ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CAS 20.8% platit de angajator influenteaza valoarea pensie?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in privinta dilemei urmatoare:
CAS 20.8% platit de angajator (pentru o persoana angajata cu carte de munca) are influenta in calcularea pensiei finale? sau doar cei CAS individual 10,5% aferent angajat?

Raspunsul este relevant pentru a stabili daca:
un PFA care plateste taxele similare cu sumele (retineri salariale) aferente unui angajat (CAS 10,5%, Asigurari de sanatate 5.5%....) va beneficia de aceasi pensie cu un angajat, care, pe langa sumele-retineri salariale aferente angajat, are in calcularea taxelor aferente unui salariu si sumele aferente angajatorului, printre care CAS 20,8%)?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 22:22, 5 Ianuarie 2011
pensia este stabilita dupa principiul contributivitatii - atat cat platesti ai. Daca un PFA castiga mai mult ca un salariat si plateste CAS evident ca poate avea pensie mai mare.
Raspunsul enuntat de consultantul Apa_dulce contine doar niste principii generale.
Textul meu prezinta o situatie particulara - cea a salariului brut (inscris in cartea de munca si pe contractul de munca) = valoarea contractului PFA; amandoi platesc aceleasi taxe (10,5%, 5.5%, 0,5%, impozit 16%), doar ca la angajat mai exista si taxele platite de angajator. (20.8%; 5.2%, 0.5%, 0.85% .....)
Poate cineva, va rog, sa-mi raspunda la cele 2 intrebari?
Va multumesc!
Lucian, pentru angajat firma plateste la pensii 31.3% din salariul brut
[ link extern ]

La un salariu net de 2000 RON (brut 2847 RON) se platesc 31.3% din acei 2847 RON. Angajatul ramine in final cu 2000 RON in mina, firma plateste in total 3664 RON.
Ca PFA daca vrei sa ai aceasi pensie ca angajatul asta trebuie sa cotizezi 31.3% din 2847 RON.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa contributii catre stat?! o situatie particulara OliviuBogdan OliviuBogdan Buna ziua, as vrea sa infiintez un PFA, am citit ceea ce se scrie pe forum despre contributiile catre stat dar nu m-am lamurit indeajuns. In situatia de acum: ... (vezi toată discuția)
Cuantum taxe si impozit salariu ninel_d ninel_d Buna ziua as dori sa stiu care este cuantumul taxelor si impozitului pe salariu pentru un angajat si care este cuantumul pe care il plateste un angajator ... (vezi toată discuția)
Salar deliasindia deliasindia BUNA SEARA, LA UN SALAR NET DE 2000 LEI IMI PUTETI SPUNE CAT ESTE BRUTUL SI CARE SUNT DARILE LA STAT ,ATAT ANGAJAT CAT SI ANGAJATOR? MULTUMESC (vezi toată discuția)