avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Pfa contributii catre stat?! O situatie particulara
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Pfa contributii catre stat?! O situatie particulara

Buna ziua, as vrea sa infiintez un PFA, am citit ceea ce se scrie pe forum despre contributiile catre stat dar nu m-am lamurit indeajuns. In situatia de acum: un om angajat plateste catre stat din salar : 5.5% sanatate si 10.3% pensia (celelalte nu le includ somaj, etc pentru ca sunt optionale la PFA). Deci din salarul brut se scade 10.3% , 5.5% si restu... care mai sunt. Angajatorul ( Firma sau Institutia unde omul este angajat) plateste: 5.2% sanatate, 20.8% pensia, acestea sunt platite pentru angajat. Intrebarea mea este de ce la PFA, eu daca nu lucrez nicaieri trebuie sa consider odata angajatul (adica pe mine cu taxele aferente 5.5% si 10.3%) si inca odata sa ma consider pe mine ca fiind Angajator (adica sa platesc 5.2% sanatate si 20.8% pensia). Procentul de la cifrele scrise mai sus se iau din salarul mediu brut in Romania care este considerat in 2014 ca fiind 850 ron. Deci eu atunci daca imi infiintez un PFA platesc 5.5%+5.2%+10.3%+20.3% = 41.8% astea ar fi doar sanatatea si pensia adica suma de 355 RON / luna. Daca aleg sa platesc trimestrial contributiile acestea catre stat odata la 4 luni inseamna ca platesc suma de 1420 RON. La care s-ar mai adauga si impozitul de 16% pe venit. In concluzie daca imi infiintez PFA si nu am nici un client la activitatea mea odata la 4 luni eu platesc 1420 ron catre stat, iar daca in cele 4 luni eu mai... castig sa zicem un 2000 de ron mai platesc inca 320 ron. Intrebarea este pentru PFA se platesc taxe si ca angajat si ca angajator? Este absurd dupa parerea mea. Astept parerile dumneavostra. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: OliviuBogdan , utilizator 09:38, 27 Ianuarie 2014
Doar pentru cas platiti 31,3%. La sanatate platiti ca pfa doar 5,5%. Asta e tot. Si impozitul de 16%, bine inteles.
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
george-neagu, moderator
Dar nu inteleg de ce pentru pensie trebuie sa platesc si contributia ca angajat si ca angajator adica 10.3%+20.8% = 31.1%. De trebuie sa platesc cei 20.8% din moment ce sunt aceasi persoana ca si PFAul?

Si as mai avea o intrebare, daca nu realizez venituri mai mari de 35 % din salariul mediu brut 2300 ron, adica 805 ron pe luna, pentru a plati CAS, exista obligatia inregistrarii la Casa de pensii sau a depunerii formularului 600 la Anaf?
Daca veniturile realizate pe PFA sunt mai mici decat 35% salariul mediu brut nu sunteti obligat la plata CASS. Declaratia 600 poate fi anulata si in timpul anului, daca nu ati realizat venituri.
Puteti cere relatii la Administratia Financiara de care apartineti. Au personal special pentru relatii cu PFA.
Am inteles, oricum cei de la administratia financiara fiind exagerat de multa lume nu au chef sa dea detalii, trebuie studiat domeniul inainte ca sa intelegi ceea ce ti se spune. Am fost azi personal si mi s-a spus ca trebuie sa platesc sanatate, pensie, somaj, nu stiu ce alte taxe, si i-am spus la doamna ca, doar pensia si sanatatea sunt obligatorii restul fiind optionale. Insa doamna a zis ca, e adevarat pensia si sanatatea sunt optionale, dar restul taxelor se platesc in functie de domeniul de autorizare (in functie de codul CAEN sau codurile CAEN). Asa sa fie ?

Oricum e absurd un simplu calcul: pensia 31.3% + 5.5% = 311 ron pe luna, pe trimestru 1244 ron. Mi se pare prea mult, autorizarea ca PFA inseamna ca e rentabila in momentul in care persoana care o realizeaza e angajata in alta parte si atunci scapa de 31.3% (pensia). si ramane doar de platit 5.5% din 850 sanatatea si 16% impozitul.
Ultima modificare: Luni, 27 Ianuarie 2014
OliviuBogdan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas 20.8% platit de angajator influenteaza valoarea pensie? Lucian_N Lucian_N Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in privinta dilemei urmatoare: CAS 20.8% platit de angajator (pentru o persoana angajata cu carte de munca) are influenta ... (vezi toată discuția)
Ce taxe trebuie platite in cazul unei intreprinderi individuale? programatorcalumea programatorcalumea Buna ziua la toata lume, Sunt programator si vreau sa infiintez o II si sa facturez in Franta o data pe luna. Pe langa asta nu voi fi angajat la nici o ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala-contributii la bugetul statului elena vilculescu elena vilculescu Va rugam sa-mi raspundeti: daca titularul unei Intrprinderi Individuale care nu are inca angajati,obiectul de activitate fiind prestari servicii,poate plati ... (vezi toată discuția)