avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... politist cibernetic
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

politist cibernetic

Astazi ma trezesc ca-mi bate politia la usa. Sunt chemat maine la post.

De fapt individul despre care am scris a depus o plangere la politie cum ca a fost ofensat de ceea ce am postat pe site. Stirea a fost preluata insa am adaugat numele intreg al infractorului. Era vorba despre un om arestat.

E un site gratis pe wordpress pe care nu am nici o reclama deci nu fac bani din el.
Am postat pe blog o stire preluata de pe alt site, am pus linkuri tot deci nu preluarea informatiilor e o problema.

Am cateva intrebari:
1. Intra in competenta politiei locale sa faca investigatii cu privire la stirile preluate ? Sunt o gramada de siteuri care preiau rss-urile. Cred ca demersul legal ce trebuia facut era sa contacteze wordpress in legatura cu identitatea autorului siteului respectiv apoi in functie de IP-ul primit sa ia legatura cu operatorii de internet si sa gaseasca adresa reala a autorului siteului in urma careia sa vina la mine si sa ma vaneze. Insa el m-a intrebat prima data daca am site sau nu.

2. ce poate sa-mi faca ? ma baga in puscarie ca am scris numele real al arestatului ? eu pot sa sterg siteul si il dau in judecata pentru depasirea atributiilor

3. nu putea sa-mi trimita o scrisoare acasa la mine si sa-mi spuna sa vin la sectie prezentandu-mi datele sumar ? Trebuia sa vina personal ? Daca nu-i deschideam usa ?

3'. dacă nu mă duc la secție mâine ? ce îmi poate face ? mă arestează ? vine acasă la mine și mă ia pe sus cu cătușele pe mâini ?

4. Exista vreo lege care reglementeaza toate aceste aspecte ? codul deontologic al politistului ?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
adrian12, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 23:55, 19 Februarie 2011
1. investigatiile sunt obligatorii ptr orice plingere depusa la politie. daca in urma cercetarilor se constata necompetenta materiala, dosarul va fi trimis la organele competente;
2.nu este caz penal;
3.poate cita persoana respectiva sau poate veni personal sa o instiinteze, nu exista nici o interdictie in acest sens;
4.puteti fi amendat si adus la politie cu mandat de aducere;
5.nimic din ce ati spus in post nu arata o ilegalitate savirsita de politist - insa puteti citi codul de procedura penala.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Am aflat si ca respectivul m-a dat in judecata pentru calomnie.
Insa eu nu am facut decat sa preiau stirea insa cu cateva adaugiri.
Trebuie sa angajez un avocat ?
Ii pot raspunde maine domnului politist ca nu comentez nimic fara avocatul meu din oficiu ?
Nu sunteti obligat sa va angajati avocat, dar e recomandabil. Puteti spune politistului ca veti da o declaratie doar in prezenta avocatului. In rest, ramane sa se demonstreze ca ati fost dvs. persoana care a scris datele respective. Oricum mai mult de o amenda nu primiti, dar e bine sa evitati sa primiti si aceasta amenda.
Insulta si calomnia nu mai sunt incriminate penal (cazier, pedeapsa cu inchisoare etc), conform Recursului in Interesul Legii nr. 8/2010 al ICCJ (tineti minte asta daca la Politie vi se spune ca e vorba de plangere pentru calomnie).

Singura cale ce poate fi urmata de respectiva persoana este cea a unei actiuni civile (nu are treaba cu Politia) prin care sa recupereze o suma echivaland prejudiciul suferit prin calomnia dumneavoastra. Daca doar ati preluat o stire, nu cred ca va avea succes de cauza oricum.

Nu aveti dreptul la avocat din oficiu in procesul civil, doar in penal (unde nu va fi cazul pentru calomnie). In civil aveti puteti depune o cerere de asistenta juridica gratuita la Baroul din judetul dvs daca aveti venituri foarte mici.. Vedeti aici [ link extern ]

Mergeti la Politie si aflati care este plangerea.
adutescu a scris:

Nu sunteti obligat sa va angajati avocat, dar e recomandabil. Puteti spune politistului ca veti da o declaratie doar in prezenta avocatului. In rest, ramane sa se demonstreze ca ati fost dvs. persoana care a scris datele respective. Oricum mai mult de o amenda nu primiti, dar e bine sa evitati sa primiti si aceasta amenda.


Multumesc.
Ce imi recomandati ?
Sa ii spun ca eu am fost autorul ?
Sa sterg articolul respectiv ?

Alte discuții în legătură

Am probleme cu 2 vecini gălăgioși. unul din ei a fost sancționat ... Marqk Marqk Am probleme cu 2 vecini gălăgioși. Unul din ei a fost sancționat de poliție și cu celălalt s-a încheiat o înțelegere cu polițistul de proximitate ... (vezi toată discuția)
Impotriva plangerii penale pentru amenintare lordsvg lordsvg Buna seara, astazi am primit un telefon de la o sectie de politie din orasul meu in care un domn politist imi spunea sa ma prezint pentru ca cineva a depus ... (vezi toată discuția)
Calomniat pe blog DISCREET SECURITY DISCREET SECURITY De cateva saptamani un individ ma calomniaza sistematic pe blog-ul sau personal. As dori sa stiu daca exista posibilitatea sa ma apar PENAL/CIVIL. Va ... (vezi toată discuția)