Astazi ma trezesc ca-mi bate politia la usa. Sunt chemat maine la post.
De fapt individul despre care am scris a depus o plangere la politie cum ca a fost ofensat de ceea ce am postat pe site. Stirea a fost preluata insa am adaugat numele intreg al infractorului. Era vorba despre un om arestat.
E un site gratis pe wordpress pe care nu am nici o reclama deci nu fac bani din el.
Am postat pe blog o stire preluata de pe alt site, am pus linkuri tot deci nu preluarea informatiilor e o problema.
Am cateva intrebari:
1. Intra in competenta politiei locale sa faca investigatii cu privire la stirile preluate ? Sunt o gramada de siteuri care preiau rss-urile. Cred ca demersul legal ce trebuia facut era sa contacteze wordpress in legatura cu identitatea autorului siteului respectiv apoi in functie de IP-ul primit sa ia legatura cu operatorii de internet si sa gaseasca adresa reala a autorului siteului in urma careia sa vina la mine si sa ma vaneze. Insa el m-a intrebat prima data daca am site sau nu.
2. ce poate sa-mi faca ? ma baga in puscarie ca am scris numele real al arestatului ? eu pot sa sterg siteul si il dau in judecata pentru depasirea atributiilor
3. nu putea sa-mi trimita o scrisoare acasa la mine si sa-mi spuna sa vin la sectie prezentandu-mi datele sumar ? Trebuia sa vina personal ? Daca nu-i deschideam usa ?
3'. dacă nu mă duc la secție mâine ? ce îmi poate face ? mă arestează ? vine acasă la mine și mă ia pe sus cu cătușele pe mâini ?
4. Exista vreo lege care reglementeaza toate aceste aspecte ? codul deontologic al politistului ?
Politistii si procurorul au intocmit raportul pentru neincepere penala din cauza faptului ca reclamatia nu se verifica. Au fost depuse la dosar atat declaratia mea cat si printScreen-uri ale articolelor asa cum apar pe site. Decizia a fost adusa la cunostinta reclamantului care a decis sa nu mai continue cercetarile, afland totodata identitatea mea, gandindu-se ca isi poate scoate paguba direct de la mine.
Imi cere 1000ron pt plata avocatului si ma ameninta sa-i platesc, in caz contrar ii da liber avocatului sa continue cercetarile spunand totodata ca are si un printScreen al articolului asa cum (zice el) aparea acum 2-3 luni. Politistul mi-a spus ca e un santajist (fiind inregistrat telefonic si de alti oameni) si ca-mi va cere bani. Au fost cazuri in satul nostru in care i-a batut pe cativa si mi-e frica sa nu mi se intample la fel.
Pozele de la dosar, facute de procuror si politisti impotriva pozei lui. Ma gandesc ca aceasta poate fi trucata. Imi spuneti va rog ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc din suflet.
saptamana trecuta am primit o COMUNICARE/Rezolutie de la Parchet:
s-a dispus neinceperea urmaririi penale in temeiul disp. art 228 al 6 C.p.p rap la art 10 lit. d din codul de procedura penala.
in urma verificarilor efectuate a rezultat faptul ca persoana care a postat sunt eu si ca reclamantul nu are nici o pretentie fata de mine si isi retrage plangerea depusa.
avand in vedere faptul de mai sus si ca pana in prezent s-au dat solutii contrare cu privire la savarsirea infractiunii de calomnie, legiuitorul neintervenind pentru a le incrimina, astfel incat, cei din afara sferei juridice, nu dispun de informatii suficiente si clar exprimate cu privire la existenta si continutul acestor norme juridice apreciem ca in sarcina mea nu se poate retine savarsirea infractiunii de calomnie.
Astfel prin legea nr. 278/2006 de modificare a codului penal s-a dispus dezincriminarea infractiunii de insulta prev de art 205 C.p si calomnie prev de art 206. C.p
prin decizia nr. 62 din data de 18.01.2007 a Curtii constitutionale decizie publicata in mo nr 104 din 12.02.2007 s-a decis ca disp art 1 pct 56 din legea 278.2006 pt modific si complet codului penal partea referitoare la abrog art 205,206 c.p sunt neconstitutionale
potrivit art 31 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea curtii constitutionale decizia prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi ordonante sau a unei dispozitii dintr-o lege ori ordonanta in vigoare este definitiva si obligatorie
deci, in termen de 45 zile legislativul trebuia sa puna in acord dispozitiile din codul penal referitoare la insulta si calomnie, lucru care nu s-a realizat nici pana in prezent.