avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa sau ii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa sau ii

Ce noutati sunt in ceea ce priveste infiintarea PFA sau I.I. ?
In e conditii se poate infiinta o PFA sau o Intreprindere Individuala pedomeniul serviciilor si comertului?
Cel mai recent răspuns: iubestedariarta , utilizator 19:07, 7 Ianuarie 2011
Se poate infiinta PFA si Intreprindere Individuala in aceleasi conditii ca si pana acum, adica conform OUG nr. 44/2008. O modificare a survenit cu privire la asigurarea pentru pensie, respectiv, s-a marit cuatumul venitului minim pentru care trebuie sa se faca asigurarea, adica 708 lei (CAS: 222 lei=708*31,3%).
G David a scris:

Se poate infiinta PFA si Intreprindere Individuala in aceleasi conditii ca si pana acum, adica conform OUG nr. 44/2008. O modificare a survenit cu privire la asigurarea pentru pensie, respectiv, s-a marit cuatumul venitului minim pentru care trebuie sa se faca asigurarea, adica 708 lei (CAS: 222 lei=708*31,3%).


de unde ati luat suma 708?

va multumesc pentru raspuns, NOROC!
Din Legea nr. 263/2010, art. 11 (3)
,,Venitul lunar asigurat pentru persoanele menţionate la alin. (1) este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câştigul salarial mediu brut,,.
Salariul mediu brut este 2022 lei pentru anul 2011 conform legii bugetului de asigurari sociale.
Si totusi, ce este mai rentabil (dpdv al taxelor, chel deductibile, etc) sa ai: PFA, II sau SRL?
PFA iti permite sa muncesti fara sa ai tangenta cu munca la negru (NOO control si amenzii ITM) platesti 16% la venitul net e mai rentabil decat sa fi salariat.(aici se impune o atentie marita la plati deductibile)

ca SRL acum e rentabil fiscal 3% si mai platesti 16% pentru dividente ridicate dar poti reinvesti profitul fara sa TE NENOROCESTI cu ch. deductibile:)) .

diferenta este ca la SRL raspunzi cu patrimoniul firmei,administratorul raspunde cu averea daca e acuzat de evaziune , ca PFA raspunzi cu averea titularului in caz de neplata impozite, amenzii.

ce e bine stabileste fiecare individual.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
iubestedariarta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala neplatitoare de tva alex1201 alex1201 Buna ziua, vreau sa pun un automat de cafea intr-o facultate. Ma gandesc sa ma fac intreprindere individuala neplatitoare de tva. Ce taxe voi datora statului? ... (vezi toată discuția)
Legea 263/2010 kriss2304 kriss2304 Buna seara! Vreau sa va intreb daca o persoana care e si pfa, dar e si angajat si deja plateste impozit pentru pensie din acel salariu nu mai este nevoit sa ... (vezi toată discuția)