avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ferestre la distanta de 45-40 cm de proprietatea vecina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ferestre la distanta de 45-40 cm de proprietatea vecina

Buna ziua! As avea nevoie de o opinie in urmatorul caz:
Langa proprietatea mea, acum 10 ani a fost ridicata o constructie p+3+m. Distanta intre proprietatea mea si cea a vecinului posesor de vila este de 35 cm. Initial, a vrut sa isi puna ferestre cu deschidere pe proprietatea mea, la toate cele 3 etaje plus mansarda, in total 12 ferestre. Ca urmare a reclamatiei facute la primarie si INspectia de stat in Constructii, a fost obligat sa monteze nevada, luminatoare, opace. A fentat legea si a montat ferestre nevada translucide. Acum scos ferestrele nevada si a montat ferestre cu deschidere, fapt ce , in opinia mea ,contravine legislatiei in constructii si codului civil. Am reclamat acest aspect la primarie (stiu, e cam inutil, nu isi fac treaba), iar raspunsul sec si eliptic a fost: ,,detine autorizatie pt executare de lucrari constand in montare ferestre cu deschidere spre interior si ecran mat la 30 cm in fata ferestrei,,. Repet nu are distanta legala intre proprietati (1.9 m) pt ferestre, iar ecranul nu este mat. Este legal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: isabelap , utilizator 13:04, 6 Ianuarie 2011
Buna ziua!
Legal, vecinul dumneavoastra ar avea dreptul sa aiba deschideri care sa serveasca numai pentru aerisire, iluminat natural la orice distanta fata de casa dv. , in caz contrar instanta poate decide in functie de particularitatile spetei,daca deschiderile sunt si pt vedere, caz in care se va dispune inchiderea lor daca sunt la o distanta mai mica de 1, 90 daca sunt cladirile una langa cealalta(vedere directa) sau mai mica de 60 cm daca sunt in plan oblic(vedere oblica).
In cazul dumneavostra vederea este directa(asa inteleg) iar veciunul dumneavostra incalca legea in mod constient inlocuind ferestrele nevada . Acum nu prea stiu care e treaba cu acel ecran mat despre care spuneti ca nu e atat de mat. Daca intradevar se poate constata ca dechiderea este si pt vedere atunci ati putea introduce o actiune.
Aceasta este parerea mea.
Poate isi vor exprima parerea si persoane cu experienta.
Va doresc o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu acoperisul peste gard mircea10 mircea10 Buna ziua, Am urmatoarea problema legata de o casa de vacanta pe care o detin intr-un orasel de provincie. Un vecin a inceput sa construiasca o casa ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea vecinului Dic84 Dic84 Buna ziua, Am si eu o mica situatie in care va cer sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez. 1)Am cumparat un imobil in ilfov care are geam normal, de dimensiuni ... (vezi toată discuția)
Limita legala a unei ferestre catre proprietatea invecinata moni_p6 moni_p6 Va rog, as dori sa stiu, care este limita legala a unei case cu fereastra catre spatiul invecinat? Vecinul meu si a construit o casa f aproape de limita ... (vezi toată discuția)