avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare salariat care a castigat reintegrarea pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare salariat care a castigat reintegrarea pe vechiul post

O persoana a castigat la instanta de recurs incadrarea pe postul ocupat inaintea desfacerii cim.
Postul pe care se solicita reincadrarea salariatului a fost desfiintat, existand o noua structura organizatorica.
Este corect sa procedam astfel?:
Salariatului i se vor achita cu titlu de despagubire, toate drepturile banesti de care ar fi beneficiat daca ar fi continuat sa execute contractul de munca, potrivit hotararii instantei.
Salariatul va fi reintegrat pe postul desfiintat.
Se va emite o noua decizie de concediere, in temeiul art 65 din Codul Muncii cu data imediat ulterioara reintegrarii.
In loc de preaviz (pentru ca salariatul nu poate lucra efectiv, postul neexistand) se va acorda o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna (art. 78 alin. 1 din CCm national).
In cartea de munca se va anula mentiunea privind concedierea initiala, care a fost desfiintata prin hotararea judecatoreasca, iar cartea de munca se va inchide cu noua data.

Cunoasteti practica in alte cazuri de reintegrare in aceste conditii, cum s-a procedat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 13 Ianuarie 2011
daca postul s-a desfiintat si exista dovezi de desfiintare post nu se poate reincadra decat daca se reifiinteaza postul prin decizie AGA.

Solutia ar fi (caci inteleg ca nu doriti acel salariat in firma) sa ii comunicati in scris, cu confirmare de primire, aspectele legate de situatia vechiului post cu copie dupa decizia de desfiintare si sa ii faceti o oferta de munca pentru un alt post valabil in societate la care are termen de raspuns 15 zile lucratoare. (minim, nu este stipulat in cod, dar practica permite) pentru care solicitati raspuns in scris din partea salariatului, mentionand ca lipsa raspunsului va reprezenta acceptarea ofertei. La indeplinirea termenului acordat, emiteti o alta adresa prin care invitati salariatul la semnarea noului contract de munca, pe postul prezentat in oferta. Daca nu se va prezenta (ceea ce e foarte posibil) puteti inchide relatiile de munca.
Prietenul meu a primit o notificare din partea firmei prin care este instiintat ca postul sau se desfiinteaza si ca ii inceteaza contractul potribit art.65.
In aceeasi notificare este informat ca au disponibile la nivel de firma 3 posturi din care unul in loc. noastra de domiciliu ( firma e multinationala) si ca are 3 zile lucratoare la dispozitie sa isi dea consimtamantul daca e interesat sau nu.
A sunat la HR sa intrebe daca exista un formular de acceptare si sa ii anunte si verbal ca e interesat de pozitie.
Tipa de la HR foarte revoltata ca nu mai e valabila pozitia ca ea tocmai face demersurile de angajare pentru o pers. ce avea contract pe determinat pentru postul acela.
E corect ca in termenul de ei stabilit sa angajeze pers. de pe determinat pe nedeterminat iar un angajat care e pe nedeterminat si caruia i se restructureaza pozitia sa ramana in somaj?
Noi am facut un raspuns in scris pe care il vom trimite cu confirmare de primire prin care prietenul meu atesta ca a luat la cunostinta ca i se restructureaza postul dar si faptul ca a luat la cunostinta de pozitia vacanta si ca este interesat de pozitia propusa de firma.
E suficient? Mai trebuie facut ceva?
Si daca firma ignora adresa noastra ce putem face, ce alternative legale si ce sanse de castig avem?

multumesc
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
mamalui matei, utilizator
suntem institutie de stat, organigrama aprobata de ministru
mai este valabil raspunsul?
postul nu se infiinteaza prin AGA
NU poate nimeni de aici sa ne lamureasca si pe noi care este procedura legala in astfel de situatii?
Am primis adresa si prin posta si prin fax, avem si nr. de inregistrare la ea dar inca nu am primit raspuns in legatura cu ocuparea postului disponibil...
mamalui matei a scris:

NU poate nimeni de aici sa ne lamureasca si pe noi care este procedura legala in astfel de situatii?
Am primis adresa si prin posta si prin fax, avem si nr. de inregistrare la ea dar inca nu am primit raspuns in legatura cu ocuparea postului disponibil...

Avand in vedere faptul ca postul a fost oferit prin notificarea preavizului tot ce trebuie sa faceti este sa il acceptati in 3 zile.
Un fax direct la conducerea societatii va poate usura problema.
Poate chiar o prezentare la sediul central.
Telefonic este mai dificil.
Persoana de la RU isi depaseste atributiile si acet fapt trebuie adus la cunostinta conducerii.
Pastrati recipisa care dovedeste ca ati raspuns in timpul specificat in preaviz acceptul. Puteti face contestatie la decizia de concediere in instanta.
Comunicati persoanei de la RU ca aveti intentia de a o actiona in instanta daca nu aduce la cunostinta conducerii acceptul dvs.

Alte discuții în legătură

Intrebare vbc vbc Cu 3 luni inainte de intoarcerea mea la serviciu(dupa cic) angajatorul a deschis un nou punct de lucru, unde a angajat o noua persoana...Am fost astazi la ... (vezi toată discuția)
Restructurare post LDMUNTEANU LDMUNTEANU Buna ziua, va adresez urmatoarea intrebare: in cadrul unei multinationale se inchide o agentie. In aceste conditii se restructureaza pozitiile. Conform ... (vezi toată discuția)
Acordarea de salarii compensatorii ramona800 ramona800 am fost anuntata de catre managerul meu verbal ca aceasta luna este ultima in care voi lucra aici deoarece se restructureaza postul meu. posibilitatile de ... (vezi toată discuția)