avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces cu un spital
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces cu un spital

Povestea mea incepe in 2009, cand am accidentat o tanara pe trecerea de pietoni. In urma accidentului tanara nu a patit nimic, insa a fost tinuta in spital 4 zile. Desi parchetul a hotarat neinceperea urmaririi penale in cazul meu, in 2010 mi-a venit de plata de la spitalul unde a fost internata tanara aproximativ 1000 de lei. Din cauza situatiei economice actuale, nu am reusit sa platesc decat 200 de RON din cei 1000, iar acum am primit citatie de la tribunal, cum ca sunt daca in judecata de spital ca nu am achitat intreaga suma. Termenul pe care trebuie sa ma prezint la tribunal este 27 ianuarie. Pana atunci, mai exact saptamana viitoare, eu vreau sa achit cei 800 de lei ramasi, insa ma intreb ce se va intampla dupa aceeia. Mai trebuie sa ma prezint la tribunal pe acea data sa prezint dovada platii, sau trebuie sa angajez un avocat sa ma reprezinte?Chiar nu stiu ce sa fac...Va multumesc anticipat pentru rabdarea acordata citirii acestui mesaj si pentru raspunsuri. Si daca nu am postat mesajul in sectiunea de forum care trebuie, va rog sa il mutati in sectiunea corespunzatoare! Sa aveti o zi cat mai buna!
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
justhis, utilizator
Cel mai recent răspuns: justhis , utilizator 16:02, 6 Ianuarie 2011
daca obiectul actiunii spitalului impotriva dvs. este doar suma de 800 de lei, fara alte penalitati, va puteti prezenta, la termen, cu chitanta care face dovada platii sumei si se va constata incetarea procesului, acesta ramananc fara obiect.

sau.. dupa ce platiti, puteti vb cu un reprezentant al spitalului, daca nu a cerut judecarea in lipsa, daca nici o parte nu se va prezenta la termenul stabilit, judecata cauzei se va suspenda.
Sfatul meu este sa va prezentati cu dovada platii la termenul din citatie, daca ati fost obligat la plata respectivei sume printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie. Era f.bine sa angajati un avocat pentru a nu ajunge sa fiti obligat la acea plata, mai ales daca nu ati fost gasit vinovat pe latura penala. Insa numai dvs. cunoasteti detaliile spetei, cu care nu sunteti prea darnic. "Mi-a venit de plata de la spitalul unde a fost internata tanara" este o expresie pe care eu, ca avocat o vreau lamurita. Pentru ca spitalul nu face note de plata cuiva, asa ca ospatarii! Mai ales ca destinatarul "serviciilor" nu ati fost dvs. Si atunci titlul in baza caruia trebuia sa faceti acea plata (pe care spuneti ca ati inceput deja a o face :-/ :-/), trebuia sa fie unul care sa va oblige la acea plata. Dar dvs. stiti detaliile, dupa cum spuneam si aveti dreptul sa platiti orice doriti!:) :O Insa inainte de a plati ar fi fost indicat sa verificati daca erati chiar obligat la acea plata. Altfel, s-ar putea ca maine sa va emita si altii... "note de plata" de ..pe la restaurantele pe unde au consumat ei!:D Desi glumesc, partea serioasa este aceea referitoare la ibligatia dvs. de plata si existenta reala si legala a acesteia, deoarece spitalul nu poate hotari el ca sunteti obligat la plata serviciilor medicale prestate unei alte persoane!!! Va sfatuiesc inca odata sa apelati la avocat cu toate detaliile spetei.
Succes!
Bineinteles ca puteti angaja si un avocat sa va reprezinte.
In citatia pe care am primit-o scrie ca spitalul isi intemeiaza actiunea pe dispozitiile art. 998 si art. 999 din Cod civ. si art.313 alineatul (1) din Legea 95/1996 privind reforma in domeniul sanatatii, modificat prin O.U.G. nr. 72/2006 care prevede: " Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale, reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective, vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume , furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora , in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata."
Mai am inca o intrebare: daca dupa ce fac plata, ma duc sa depun la dosar dovada platii, mai are loc procesul? Sau nu pot sa fac acest lucru deoarece eu sunt in calitate de parat?Multumesc pentru raspunsuri, iar daca mai pot sa va raspund la vreo intrebare in scopul de a va lamuri mai bine asupra problemei, va stau la dispozitie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier vinovatul trebuie să își plătească spitalizare? Crina Ramona Crina Ramona Dacă o persoană produce un accident rutier și este la randul lui accidentat si necesita spitalizare,spitalul îl pune la plată ? (vezi toată discuția)
Accident rutier cu autovatamare, plata spitalizarii ovvy18 ovvy18 Buna ziua...am si eu o mica dilema..prin luna iulie a acestui an am avut un mic accident de circulatie, mai exact am cazut cu un moto-scuter,in urma cazaturii ... (vezi toată discuția)
Caut avocat... martinel martinel Sunt din Brasov si caut avocat pentru un proces cu petrom in legatura cu niste drepturi neacordate care erau prevazute in contractul colectiv de munca ,mai ... (vezi toată discuția)