avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute - drept de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute - drept de trecere

care este diferenta dintre servitute si drept de trecere?
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 16:06, 6 Ianuarie 2011
Servitutea se constituie asupra unui imobil, dar pentru “uzul si utilitatea altui imobil, care are alt stapan” (v. art. 576-643 c.civil)
Servitutea de trecere este una legala (stabilita prin lege) – art. 616 c.civ.

Dreptul de trecere este o servitute legala altfel spus…
Servitute = (si) drept de trecere.
Buna ziua !
Raportat strict la intrebarea dumneavoastra, daca aceasta a fost formulata asa cum doreati, va pot spune ca servitutea este un drept real principal derivat, perpetuu si indivizibil, constituit asupra unui imobil, numit fond aservit sau dominat, pentru uzul si utilitatea altui imobil, numit fond dominant, imobile care apartin la proprietari diferiti, iar dreptul de trecere este o astfel de servitute. In consecinta raportul este de la intreg la parte, dreptul de trecere( art. 616- 619 c. civ.) reprezentand o anumita servitute , alaturi de altele( zidul si santul comun, picatura streasinilor, vederea in proprietatea vecinilor, etc.).
Daca va referiti la diferenta intre servitutea de trecere si dreptul de trecere, acestea sunt unul si acelasi lucru.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna drum de servitute? mieluu mieluu ma tot invirt in jurul drumului de servitute in cazul meu. va multumesc pentru informatii. (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Pot sa dau in judecata statul? jonel jonel Doctrina defineste servitutea ca fiind dreptul real principal derivat, perpetuu si indivizibil, constituit asupra unui imobil numit fond aservit, pentru uzul ... (vezi toată discuția)