avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce contract ar trebui sa fac ??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce contract ar trebui sa fac ??

Salutare ,am si eu o problema si as fi recunascator daca cineva ma poate ajuta cu un sfat.
Treaba sta in felul urmator :
Tatal meu a decedat acuma cativa ani ,in urma lui am facut succesiunea eu cu mama si cu fratele meu.Acuma am vb cu fratele meu si e de acord ca apartamentul in cauza sa imi ramana numai mie daca eu Ii platesc lui o suma de bani ,pentru partea care o detine acuma si pentru ceea care urmeaza sa o detina dupa moartea mamei.
Totul bine si frumos dar cum facem asta tinand cont ca trebuie bagat si o clauza de uzufruct viager pentru mama ??
Eu ma gandeam sa facem ceva de genul donatie cu uzufruct viager(dar nu stiu cum sa bag treaba cu suma de bani care trebuie sa i-o dau lui fratimiu). El nu prea e de acord cu aceasta varianta zicand ca se poate ataca oricand in justitie.
El zicea ceva de genul sa facem un contract de partaj voluntar(nu prea stiu ce inseama asta) ?
Cum ma sfatuiti sa fac cel mai bine ca sa nu poate fi atacat in justitie si sa platim si taxe mai putine??
Exista posibilitatea sa facem un contract de imprumut intre noi pe suma care deja am fost de acord sa o platesc pentru apartament si sa rezolvam cumva cu acel contract fara sa platesc o gramada de taxe ??


Va multumesc
Cel mai recent răspuns: curryman , utilizator 19:55, 6 Ianuarie 2011
Nu ati precizat ce doreste mama sa faca.
mama cedeaza jumatate mie si jumatate lui fratiumiu dar trebuie clauza de uzufruct viager al apartamentului pentru mama si suma de 25 K euro care trebuie sa o o platesc eu fratelui. Am ales sa facem acest lucru de acuma deorece e mai bine sa impartim totul de pe acuma intre noi si mie imi e mai convenabil sa platesc de acuma lunar bani direct lui fara dobanda decat sa platesc pe urma la banci :)
dva va referiti doar la cota care va apartine dvs si fratelui, nu? ca mama dvs are cota dansei din casa de 5/8.
Dacă ideea e să rămâneți dumneavoastră proprietar pe întreg apartamentul atunci:
1 - faceți un partaj voluntar cu privire la cotele moștenite, adică mama și fratele să vă dea părțile lor moștenite în schimbul unei sume de bani pe care o stabiliți împreună.
2. - mama să facă cu dumneavoastră un contract de întreținere cu privire la jumătatea ei de casă dobândită în timpul căsătoriei.
Astfel veți fi proprietar pe întreg apartamentul iar mama va avea dreptul să locuiască acolo cât timp este în viață. La decesul ei veți radia doar dreptul de uzufruct (dreptul ei de a locui) din cartea funciară în baza certificatului de deces și al contractului de întreținere. Valoarea juridică a contractului de întreținere este identică cu cea a contractului de vânzare cumpărare doar că plata pentru jumătate de casă nu se va face în bani ci în servicii, dumneavoastră fiind obligat să o îngrijiți pe mamă până la decesul ei.
tocmai am discutata acuma cu fratele si mama si am ajuns la concluzia 1 :mama si fratele imi vor ceda partiile ,eu urmand sa fac un contract de imprumut cu fratele meu pe suma de bani care am convenit ,cu garantie 1/3 din casa in caz de nu platesc rata pe 6 luni.
Dar acuma am doua noua intrebari:se poate face acel act de imprumut la notar si daca e eu ?i pot plati lui prin chitante de mana ca dovada ca am platit rata,ca sa nu apelam la banci??
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
curryman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti - copii marbit marbit Buna ziua. Am si eu o mare problema; problema datorata increderii prea mari in unicul meu frate si \" distinsa\" lui sotie. In anul 1999, eu, in urma ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)