avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce spuneti de acest articol codul fiscal permite ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce spuneti de acest articol codul fiscal permite deductibilitatate la venituri neimpozabile ca contractul decomodat?

"Potrivit articolului 48 alineatul (1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor pentru a putea fi deduse – in situatia data, se determina venitul net din activitati independente pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla – sunt urmatoarele:

a) cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;

b) cheltuielile trebuie sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;

c) trebuie respectate regulile privind amortizarea, prevazute in Titlul II din Codul fiscal, dupa caz.

Totodata, in temeiul punctului 43 din O.M.F.P. nr. 1.040/2004, evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, in functie de natura lor; astfel, in cazul utilizarii bunurilor cu folosinta mixta (pentru afacere si in scop personal), cheltuiala deductibila se determina, dupa caz, proportional cu:

• numarul de kilometri parcursi in interes de afacere;
• numarul de metri patrati folositi in interes de afacere;
• numarul de unitati de masura specifice in alte cazuri.

Important
In acest sens, recomandam incheierea unui contract de comodat in scopul precis al identificarii cotei-parti din spatiu (din apartamentul proprietate personala) destinate afacerii desfasurate in calitate de PFA.

Cheltuielile cu functionarea si intretinerea, aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, vor reprezenta cheltuieli deductibile pentru partea aferenta utilizarii de catre comodatar in scopul afacerii desfasurate de acesta, in baza punctului 38 din Normele metodologige pentru aplicarea articolului 48 din Codul fiscal.

Cheltuielile efectuate pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor vor fi deductibile pentru PFA, chiar daca documentele sunt emise pe numele proprietarului/comodantului, si nu pe numele contribuabilului PFA/comodatarului.

Asadar, pentru a putea deduce cheltuielile cu energia electrica, gaz si apa, aferente desfasurarii afacerii, PFA trebuie sa incheie un contract de comodat, identificand care este cota-parte din bunurile care face obiectul folosintei gratuite aferente utilizarii de catre PFA in scopul afacerii."

cum comentati :)))
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 19:59, 9 Ianuarie 2011
liail a scris:

Doar contractele pentru telefon mobil si internet sint pe PFA, restul sint normale, pe persoana fizica obisnuita.
Pur si simplu anexez facturile la cheltuieli, iar din toata factura inregistrez numai 1/3 la intretinere, electricitate, gaze, iar pentru telefon inregistrez 1/2 din factura (ca sa nu fie discutii la diverse controale - telefon fix si 2 mobile).
Cumparaturile pe care le-am mentionat (aspirator, etc.) le iau direct cu factura pe PFA, cu CUI si tot restul.
Ca tot discutam de asta, la controlul pe care l-am avut in decembrie mi-au scos inregistrarile pentru pensie privata- pilonul III, desi eu stiu ca ai voie sa inregistrezi pina la un echivalent a 400 EUR. S-a schimbat ceva? (nu am rabdare sa citesc codul fiscal ...)


inseamna c PROPIETARUL declara veniturile incasate la finante si plateste 16%, 5.5% se ia in considerare ca un contract de inchiriere?

contractul decomodat nu permite proprietarului sa primesca banii sau in natura NIMIC , are titlu de gratuitate:))

deci practic sumele apar in dispozitia de plata si daca PROPRIETARUL nu are platite impozitele nu aveti deductibilitate, idem facturi neinregistrate in contabilitate si neplata impozitelor nu permite deductibilitate celor care cumpara (*verificare incrucisata)

codul fiscal are rolul regementari veniturilor fiscalizate, juridic contractul decomodat nu da nastere la venituri deloc de aceea nici macar nu este mentionat

la SRL nu sunt luate in considerare ca ch.deductibile ce nu este emis pe cui celui care le suporta se pot deconta ca plata dar sunt nedeductibile si sunt efectuate in baza unui contract de inchiriere.


VORBA ROMANULUI:"PENTRU UNII CIUMA pentru altii MUMA"
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
iubestedariarta, utilizator
Contractul de comodat este pe sediu, nu pe utilitati, pentru sediu nu platesc nimic, dar folosesc utilitatile de acolo, pe care trebuie sa mi le platesc singura.
Cum sintem doi utilizatori si un singur contor si pentru electricitate si pentru gaz (punem aici si intretinerea), suma se imparte intre cei doi, proportional (eu am o camera din trei, deci platesc 1/3) . Nu ii dau nimic proprietarului, nu fac dispozitie de plata sau altceva - platim factura "impreuna", fiecare cu partea sa.
Legislatia aceasta este de ani de zile, fiecare forma de activitate (PFA, AF, AI, SRL, SA si celelalte) are reguli comune si reguli particulare. Fiecare le stie pe ale lui, eu am vrut sa va impartasesc ce se imtimpla la un PFA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile cabinetpsih cabinetpsih Buna ziua! Sunt titular de cabinet psihologic de un an. Am rugamintea sa imi spuneti concret care sunt cheltuielile deductibile pe un astfel de cabinet? Daca ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat mihaelamuresan mihaelamuresan Buna ziua. La o societate nou infiintata as dori sa fac un contract de comodat pentru utilajele care urmeaza a fi folosite intre persoana fizica ( proprietarul ... (vezi toată discuția)