avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua ,in urma decesului unei matusi(sora tatei ,care este decedat) am devenit posibil mostenitoare.Aceasta sora a tatei nu a avut copii,sotul ei decedand cu multi ani in urma si tot toate bunurile lor sant pe numele ei.Santem mai multi nepoti in aceasta situatie de posibili mostenitori de la fratii si surorile(decedati anterior) acestei matusi, inclusiv 2 surori ale ei care inca traiesc. Nu putem deschide succesiunea deoarece una din surorile ei in viata detine actele de stare civila-certificat de deces,nastere ,casatorie,certificat de mostenitor in urma decesului bunicilor nostrii,contract apartament,motivad ca ea a fost mai apropiata de ea cu domiciliul si a vazut-o mai des,desi aceasta matusa decedata (in timpul vietii nu a dorit sa se dea in intretinere ei.)Matusa a decedat in 6 nov.2010 si sora ei asteapta sa treaca 6 luni ,sa fim exclusi de la mostenire prin neacceptare ei. Cum putem deschide succesiune in aceasta situatie?Ma intereseaza aceasta problema fiinindca in certificatul de mostenitor in urma bunicilor o parte buna din casa si trenul in care locuieste mama mea- care a fost al bunicilor- este si al al matusii decedate si al celei ce detine aceste acte de mai sus,amenantind ca atunci cand v-a fi mostenitoare pe mai mult de jumatate o v-a da afara pe mama mea care este sotia fratelui celor doua in cauzadecedat si el anterior)Multumesc pentru solutiile posibile.
Cel mai recent răspuns: abc53 , utilizator 23:22, 2 August 2011
Notarul care face declarația de acceptare e obligat să o comunice registrelor naționale de opțiuni succesorale iar cel care dezbate succesiunea e obligat să verifice aceste registre înainte de dezbaterea succesiunii, tocmai pentru a vedea dacă mai există alți moștenitori nedeclarați. Sunteți acoperit, ca să zic așa, de eventuala intenție a mătușii de a nu vă declara ca și moștenitor.
Multumesc mult sd2010,imi santeti de un real folos,in acea declaratie de acceptare este obligatoriu sa fie insotita de un inventar al bunurilor detinute?
Cu multă plăcere.
Declarația se face cu privire la toate bunurile defunctului nu contează că are 10 vile sau doar o mașină bună de programul rabla :) și în aceeași măsură privește și toate datoriile lui. Dacă acceptați moștenirea primiți cota cuvenită din bunuri și veți fi obligat și la plata datoriilor defunctului (dacă există bineînțeles), în raport de cota de proprietate moștenită.
In acest mod toti participantii la mostenire vor deveni proprietari si pe terenul si casa in care locuieste mama.-cota parte. Care ar fi solutia ca mama mea sa devina proprietara pe o cota mai mare daca intre mostenitori sant(la nivel declarativ sant) persoane care ar dori sa cedeze cota lor ulterior succesiunii(inteleg ca in cadrul ei nu se poate):vanzare cumparare sau donatie.
După ce dezbateți moștenirea faceți un act de partaj succesoral. Cei care doresc transmit cotele lor de proprietate din casă și teren mamei dumneavoastră.

Alte discuții în legătură

Succesiune abc53 abc53 Am reusit sa fac acea declaratie de acceptare a succesiunii in timp util (in cadrul celor 6 luni)la fel si ceilalti prezumtivi mostenitori(toti santem ... (vezi toată discuția)
Intrebari succesiune noiklosa noiklosa Am o ruda care a decedat (matusa), eu fiind unicul mostenitor. 1. Succesiunea prin notar (nu in instanta) se dezbate obligatoriu in orasul unde isi avea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea unui parinte adiram adiram Buna ziua! In urma cu aproape un an de zile, mama mea a decedat. Noi am ramas 4 frati astfel eu sunt unicul copil al cuplului, fratele meu este al mamei ... (vezi toată discuția)