avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contenciosul administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contenciosul administrativ

ma lamureste si pe mine cineva ce se judeca exact in contencios administrativ? :P::help:
Cel mai recent răspuns: uruc_marius , utilizator 09:35, 22 Aprilie 2008
laurici a scris:

ma lamureste si pe mine cineva ce se judeca exact in contencios administrativ? :P::help:


Se poate adresa instantei de contencios administrativ persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ ...
Daca va intereseaza in mod deosebit puteti studia Legea 554/2004 a contenciosului administrativ .
art 1 -orice pers.care se considera vatamata intr-un interes legitim , de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionare in termenul legal al cererii,se poate adresa instantei de contencios administrativ competente,pentru anularea actului,recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.:O
Pot fi atacate in instanta actele administrative, refuzul nejustificat de a emite actul (asimilat cu un act administrativ), precum si actele cu caracter jurisdic'ional (cu excep'ia celor fiscale si contraventionale).
Potrivit legii, poate fi atacat orice act administrativ, indiferent daca este individual, normativ, emis de autoritati centrale sau locale, externe sau interne (regulamente, statute etc).
Pentru ca actul administrativ sa poata fi atacat in contencios acesta trebuie sa indeplineasca conditiile prev. de art. 2 lit. c din Legea nr. 554/2004, respectiv:
1) Sa fie emis in regim de putere publica (exemplu: hotararea de consiliu local prin care se vinde un teren din domeniul privat, ori hotararea de C.L. prin care se acorda suma de x lei cetateanului y pentru serviciile aduse comunitatii locale nu sunt acte administrative in sensul Legii nr. 554).
2) Sa fie dat pentru executarea legii sau pentru organizarea executarii acesteia ( de ex.: Legea x stabileste ca se vor infiinta la nivel local serviciile y iar C.L. prin hotarare pune in executare aceasta lege sau organizeaza executarea ei);
3) Sa nasca, modifice sau stinga raporturi juridice. Adica sa aiba efecte in planul drepturilor si obligatiilor . (de ex. o adeverinta emisa de primaria x prin care se arata ca terenul y nu a facut obiectul legilor fondului funciar nu naste, modifica si nici nu stinge raporturi juridice).
Daca actul emis de administratie nu indeplineste cumulativ criteriile de mai sus el poate fi anulat (sau constatata nulitatea sa) in regim de drept comun insa in acest caz instanta competenta este cea de drept comun (judecatoria).
Am o intrbare:Societate pe care o conduc este autorizata ca Operator Inregistra pe produse accizabile.Am depus la DGFP Arges un dosar prin care solicitam Autorizare ca Antrpozit fiscal de Depozitare,insotit de o cerere de anulare a aut. de Operator Inregistrat in cazul in care vom fi Aut. ca Antrpozitar Fiscal.Ultima etapa a dosarului este o nota de consatare din partea Vami Arges.Au venit in control doi inspectori vamali la spatiul care urmeaza a fi autorizat si nu au dorit sa ne dea nota de constatare favorabila pe motivul ca:citez"La data vereficarii pe teren, spatiul solicitat pentru antrpozitul fiscal este utilizat ca spatiu de depozitare confor autorizatiei de operator inregistrat si ca atare conditiile de autorizare nu sunt indeplinite"Doamna director al vamii mi_a spus ca daca vreau aviz sa fac cerere ca renuntam la autorizatia de operator asa pursisimplu si sa dau o declarati pe proprie raspundere ca nu voi folosi depozitul. Ne tin asa de trei saptamini ,ne cheama zilnic si nu vor sa rezolve absolut nimic.Am discutat la Bucuresti la Ministerul Finantelor si mi sa spus foarte clar ca cererea de aulare pe care am depus-o este perfect valabila si ca putem functiona ca operator pina la autorizarea ca antrpozit,ca trebuie sa avem continuitate.Nu stiu ce sa mai fac. Ce ma sfatuiti? va multumesc

p.s.eu cred ca s-a facut un abuz din partea funtionarilor vamali si se cred mai presus de codul fiscal
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
uruc_marius, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea unei dispozitii emise de primarie melcsy melcsy cum pot sa cer anularea unei dispozitii date de primarie? adica dispzitia de sistare lucrarilor de constructii?avem si autorizatie de construire si acordul ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile judiciare sunt acte administrative sau penale? eusaisapte eusaisapte cheltuielile judiciare sunt acte administrative sau penale? Daca sunt acte administrative pot fi anulate sau reduse in contencios administrativ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala si materiala rolex rolex Primaria refuza fara motive legale sa elibereze autorizatia de constructie. Petentul are domiciliul intr-un judet si locatia pentru care cere autorizatia de ... (vezi toată discuția)