avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere prin agent imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere prin agent imobiliar

Buna ziua!

Am incheiat un contract de inchiriere cu un proprietar printr-o agentie imobiliara care zice ca ar avea si un notar. Nu am fost la administratia financiara pentru a inregistra contractul si nici nu stiu daca proprietarul l-a inregistrat acolo. Vroiam sa stiu daca un astfel de contract poate fi folosit in instanta pentru ca am auzit de la unii prieteni ca daca nu este inregistrat la administratia financiara nu este valabil.

La momentul incheierii contractului le-am cerut proprietarilor un fel de chitanta cu care sa pot demonstra plata chiriei pe luna respectiva, iar agentul imobiliar mi-a zis ca in zilele noastre trebuie sa merg pe intelegerea(bunavointa) proprietarilor.

Ma puteti ajuta putin?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: geopop , utilizator 22:02, 11 Ianuarie 2011
Agentului imobiliar sa ii spuneti ca, mai ales in zilele noastre, acel contract e bine sa fie inregistrat la finante si dovada platii chiriei se fie facuta baza unui proces-verbal . Increderea fara documente legal-intocmite sa o pastreze in primul rand pentru el si, daca tot ati platit un comision, e bine sa fiti lamurit cum trebuie ( eventual, sa va explice toate aspectele neclare juristul acelei agentii).
In ceea ce priveste valabilitatea contractului incheiat, e suficient sa fie semnat de proprietar si chirias, el avand aceeasi valoare juridica ca si in cazul inregistrarii la finante.
Acea inregistrare vizeaza in primul rand proprietarul, care are obligatia sa plateasca impozit pe venituri din chirii, in cuantum de 16 %.
contractul e valabil si are valoare in instanta, in cazul in care ajunge acolo. trebuie sa aveti dovada platii. ori ii platiti intr-un cont, ori recunoaste plata pe o hartie..
Va multumesc pentru raspuns.
Va spun de la inceput ca intentionez sa reziliez contractul si as dori sa ma informez in legatura cu eventualele probleme pe care as putea sa le am.

Dar contractul in sine, care prevede incetarea acestuia in cazul in care una dintre parti nu indeplineste conditiile prevazute in el, nu este suficient pentru a justifica ca eu am platit chiria la timp? Adica proprietarul ma poate acuza ca nu i-am platit chiria timp de x luni in momentul in care contractul nu este reziliat mai mult de 1 luna?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere camelia50 camelia50 Am inchiriat unui baiat un apartament. Doresc sa reziliez contractul de inchiriere pe cale amiabila inainte de termen. Unde sa merg?La administratia financiara ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere nickelman200 nickelman200 am probleme cu contractul de inchiriere.proprietara doreste sa rezilieze contractul unilateral inainte de termen (3.5ani)fara motiv cu toate ca in 6 ani nu am ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru chirie incasata costy2010 costy2010 Acum cinci luni am incheiat un contract de inchiriere cu un chirias. Acesta ne-a platit, la momentul semnarii contractului, chiria pe o luna plus garantia pe o ... (vezi toată discuția)