X veteran depune crr la comisia locala de fond funciar si solicita in baza legii 44:
1. In principal - 500 mp intravilan sau, daca comuna nu are teren intravilan in domeniul privat
2. in subsidiar - 10 000 mp extravilan
Comisia locala respinge crr pe motiv ca nu ar exista teren pentru veterani.
X face contestatie cf art. 51 din leg 18/1991 la Comisia judeteana de fond funciar
In cadrul contestatiei X renunta la capatul de crr privind 10 000 mp si solicita in continuare doar 500 mp
Comisia judeteana se pronunta in sensul de a acorda 10 000 mp
X ataca in instanta raspunsul si afirma ca el a solicitat in contestatie doar 500 mp
El spune ca oricum, chiar daca nu ar fi putut renunta la 10 000 mp, a solicitat in principal - in crr initiala - 500 mp intravilan iar Comisia dispune de suprafete in intravilan.
Pe parcursul procesului, X are oportunitatea de a obtine 500 mp in intravilan in comuna invecinata si doreste sa
renunte la insusi dreptul dedus judecatii.
INTREBARI:
1. Poate X sa renunte la 1 capat de crr in cadrul contestatiei ?
2. Renuntarea la insusi dreptul dedus judecatii - se refera la renuntarea la obiectul crrii inbitiale sau doar la obiectul plg in instanta ?
3. Ce se intampla cu decizia Comisiei judetene asupra celor 10 000 mp, de vreme ce X vrea sa obtina cei 500 mp in alta comuna ?
#-o
Multumesc pentru opinii
1. Da se poate renunta la un capat de cerere. In judecarea contestatiilor comisia judeteana este organ administrativ cu activitate jurisdictionala si judeca dupa codul de pr. civ., ori in aceasta cauza partea are drept de dispozitie asupra cererii, adica si asupra contestatiei.
2. Renuntarea la insusi dr. dedus judecatii se refera la situatia in care cel care renunta nu va mai putea pretinde pe viitor acel drept, in speta dreptul de a mai pretinde teren pe legea 44.
3. Cu privire la aceasta intrebare nu am data suficiente sa va raspund, insa de principiu hotararea comisiei judetene poate fi anulata.
Interesul in promovarea plangerii este motivat de imprejurarea ca terenul intravilan (se poate construi o casa, are valoare mai mare) este cu totul altceva decat cel extravilan (agricol).
Din pacate nu prea cred sa existe o jurisprudenta consistenta pe Legea 44, in primul rand pentru ca beneficiarii acesteia sunt din ce in ce mai putini.
Teren disponibil inseamna ca orasul (comuna) are teren in proprietate privata iar acesta nu a primit o afectatiune speciala. Adica nu este suficient sa existe teren in proprietatea privata a orasului ci mai trebuie ca la data depunerii cererii aceste terenuri sa nu fi primit deja o alta destinatie.
In cadrul plangerii puteti cere instantei sa dispuna prin incheiere ca orasul sa prezinte situatia terenurilor intravilane din proprietatea sa privata.