avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Schimbarea profesiei din magistrat in avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Schimbarea profesiei din magistrat in avocat

Buna seara,

As dori sa ma lamureasca cineva daca poate in legatura cu urmatoarea situatie :

Presupunem ca am absolvit Facultatea de Drept ,iar apoi am fost admis in cadrul INM in urma examenului.
1)Dupa 5 ani de profesat ca judecator/procuror pot sustine examenul de admitere in Barou fara semnaturile celor 2 avocati cu vechime(maestru indrumator, respectiv cel de "backup") ?
2)Mai sunt necesari cei 2 ani de stagiatura dupa admiterea in Barou sau devin avocat definitiv implicit ?

3)Dumneavoastra ce parere aveti despre o viitoare astfel construita cariera ?

Ca dezavantaj temporar am gasit urmatorul lucru :
,,Avocatii fosti judecatori nu pot pune concluzii la instantele unde au
functionat, iar fostii procurori si cadre de politie nu pot acorda asistenta juridica la
unitatea de urmarire penala la care si-au desfasurat activitatea, timp de 2 ani de la
încetarea functiei respective."

Ce alte avantaje / dezavantaje ar exista in comparatie cu "traseul" facultate->semnaturi->examen barou->stagiatura->definitivat si care atarna mai grele in balanta ?

4*) Este posibila o eventuala revenirea la profesia de magistrat ? Daca da , cum ?

Multumiri in avans !

* - imi cer scuze daca exagerez (nu sunt foarte priceput; m-am documentat si eu cat am putut)

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:40, 14 Ianuarie 2011
scuze robert! :D
ce-i drept, nu prea ma uit la nume. am purtat o discutie similara cu cineva de sex feminin chiar inainte sa citesc mesajul tau si la mom respectiv probabil am aplicat o analogie facila.:)
daistvan a scris:
Da, o sa sustineti examenul de intrare in profesie ca av. definitiv si nu o sa fiti obligata sa mai efectuati stagiul profesional, neavand nevoie astfel nici de maestru (nu se mai cer 2 "semnaturi" ci doar 1).

Nu se cere nicio semnatura la momentul examenului de admitere in profesia de avocat. In cazul avocatilor stagiari este nevoie de un contract cu o forma de exercitare a profesiei, incheiat in maxim 2 ani de la examen.
si unde m-ati contrazis? contractul de colaborare pe care trebuie sa depuna un stagiar, ulterior admiterii in prof de av.....este cunoscut in raza unor barouri si sub denumirea de... "semnatura".
daca ai semnatura normal ca o sa ai si contract, daca ai contractul ai si semnatura.
indiferent de denumire, este la fel de greu sau usor pt unii, sa"indeplineasca aceasta conditie.
totul e ca avocatul stagiar sa-si gaseasca un indrumator care sa indeplin cond prev de art 18 din Lege.
Legea nr 270 / 2010 pentru modificare si completarea Legii nr 51 prevede in art. 19 alin. (5), ca, cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare prevazut la alin. (1) din Legea nr 51/1995, cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine.
daistvan a scris:
si unde m-ati contrazis? contractul de colaborare pe care trebuie sa depuna un stagiar, ulterior admiterii in prof de av.....este cunoscut in raza unor barouri si sub denumirea de... "semnatura".

era vorba de momentul examenului. acolo v-am contrazis.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Ce specializari juridice se pot exercita dupa facultate marciuc marciuc dupa absolvire ce poti deveni ca apoi sa dai la inm dupa 5 ani?pt examen de notari trebuie sa dai dupa 5 ani ?inafara de avocat ce mai poti fi?stagiatura se ... (vezi toată discuția)