avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tata absent si iresponsabil vs deptul copilului de a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tata absent si iresponsabil vs deptul copilului de a avea acte romanesti

buna. va scriu din Spania. am o tiruatie complicata si nu stiu ce sa fac

fiica mea in varsta de 8 luni s-a nascut aici in Spania, a fost inregistrata la starea civila de tatal ei si poarta numele lui de fam, el e roman si nu suntem casatoriti legal. am tradus in rom, cu apostila de la Haga certificatul de nastere al fetiteti, la Consulatul Roman.

la putin dupa nasterea fetitei a plecat in alta tara din UE, am tinut legatura o vreme si de cateva luni nu mai stiu nimci de el. Iar pe fetita nu a ajutat-o in nici un fel.
mentionez ca nici inainte de nasterea copilului noi nu am trait impreuna vreo 4 luni, datorita procesului pe care l-am avut in urma actelor de violenta din partea lui. sentinta a fost 6 luni de inchisoare cu suspendare si ordinul de a nu se apropia de persoana mea la mai putin de 500m. Acest ordin e in vigoare pana in Mai 2011.

Acum vreau sa ii solicit la Consulatul Roman certificat romanesc fiicei mele. si nu pot fara el sau o declaratie de imputernicire din partea lui. In Romania as vrea sa ma intorc dar nu pot fara acordul lui sa ies cu fetita din Spania.
El nu-i de gasit.

l-am dat in judecata pentru pensia alimentara..si pentru obtinerea custodiei, acum 2 luni, insa mi s-a spus ca e complicat, ca dureaza mult si ca sunt slabe sansele sa obtin vreun ajutor economic......Eu vreau macar sa am dreptul de a cere eu acte romanesti pentru fiica mea, si vreau sa ne intoarcem in Romania pentru ca nu am ajutor economic si nici loc de munca.

ce sa fac?

Cel mai recent răspuns: ana s , utilizator 14:59, 8 Ianuarie 2011
Dv puteti veni cu copilul in Romania, nu veti putea parasi Romania cu copilul fara acordul tatalui. Din moment ce aveti deja certificatul de nastere pe care apare numele tatalui tradus in limba romana si inregistrat la Consulatul Roman, eliberarea certificatului romanesc nu este conditionata de acordul tatalui. Certificatul poate fi ridicat de oricare dintre parintii copilului.
am inteles. deci mai bine sa cer prin Consulat certificatul romanesc, si sa nu merg in tara, sa raman pana se tremina cu procesul. dar atunci cand voi obtine custodia si plec cu fetita in Romania, voi putea parasi Romania daca ii fac pasaport?

va multumesc
ana s a scris:

am inteles. deci mai bine sa cer prin Consulat certificatul romanesc, si sa nu merg in tara, sa raman pana se tremina cu procesul. dar atunci cand voi obtine custodia si plec cu fetita in Romania, voi putea parasi Romania daca ii fac pasaport?

va multumesc

Nu e foarte clar ce anume va doriti in perioada imediat urmatoare: vreti sa veniti urgent in Romania pentru ca nu mai aveti cu ce trai in Spania sau mai puteti astepta pana obtineti certificat romanesc prin ambasada? Concret, dvs. ati luat legatura cu ambasada Romaniei sa vedeti ce posibilitati sunt de reglare a situatiei? Daca ajungeti in Romania si obtineti in tribunal incredintarea minorului atunci nu mai e nevoie niciodata de acordul tatalui ca sa il scoateti din Romania.
imi doresc sa ii pot face certificatul romanesc si pasaportul fiicei mele si sa o duc cu mine oriunde, fara acordul tatalui ei..pentru ca oricum e f greu sa dau de el.

da, am luat legatura si mi s-a spus ca este necesar sa isi exprime el acordul la consulatul roman din tara unde se afla, ca sa pot sa parasesc Spania cu fetita. altfel nu imi dau titlul de calatorie necesar pt a merge in Romania.

pot obtine aici custodia pentru ca am avocat gratis...in Romania nu imi permit sa platesc avocat. si presupun ca daca traduc tot in romaneste, e valabil si in Romania, sa..nu?

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil nascut in alta tara....va rog sa ma ajutati ana s ana s am o fetita de 8 luni, nascuta in spania. daca tatal copilului a plecat in alta tara de cateva luni si nu mai vrea sa se intoarca la noi. are numele lui de ... (vezi toată discuția)
Procura pentru pasaport minor ginaolimpia ginaolimpia Buna ziua, eu sunt o mamica C.R.D.S (Turcia) si am dubla cetatenie.Am o fiica de 6 ani care are aceeasi situatie ca.a.mea. Eu sunt casatorita cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)