avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procura pentru pasaport minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procura pentru pasaport minor

Buna ziua, eu sunt o mamica C.R.D.S (Turcia) si am dubla cetatenie.Am o fiica de 6 ani care are aceeasi situatie ca.a.mea. Eu sunt casatorita cu un cetatean Turc dar suntem separati nu si divortati. Problema e ca eu si fata traim in Spaniaiar pasaportul fetitei a expirat iar tatal imi zice ca o sa trimita imputernicirea dar au trcut deja luni de zile si nimic. Fata o sa ia vacanta si trbuie.sa.plecam in tara dar nu stiu cum. Daca pana la urma nu trimite semnatura se poate face ceva? Va multumesc anticipat, Olimpia gina. O zi buna.
Cel mai recent răspuns: ginaolimpia , utilizator 14:05, 22 Iunie 2013
Din moment ce sunteti casatorita, in situatia prezentata, aveti nevoie de acordul sotului pentru a-i putea face pasaport copilei. Chiar daca ati solicita un titlu de calatorie tot ati avea nevoie de acordul tatalui.Sa stiti ca nu trebuie sa divortati pentru a solicita incredintarea copilului si stabilirea domiciliului prin hotarare judecatoreasca la dvs. Odata obtinuta aceasta hotarare ati putea circula cu copilul fara a avea nevoie de tata.
Dar in caz ca nu-mi trimite imputernicirea, noi locuind in Spania, cum ne intoarcem acasa?
Eu stiam ca exista o lege care acorda custodia minorului persoanei care il are in grija, daca unul dintre parinti nu se intereseaza de acesta. Sau o imputernicire mai veche mi-ar servi pentru titlul de calatorie?
Da exista, dar trebuie sa va adresati instantei de tutela de la locul unde aveti resedinta in Spania. Mergeti la Judecatorie si solicitati incredintarea minorului, dupa care dupa ramanerea definitiva a sentintei, apostilata, o traduceti si o legalizati, apoi solicitati la ambasada/consulat pasaport copilului.
Si totul oare cat dureaza?? :( Deci o imputernicire care e mai veche de un an nu imi serveste pentru a merge, macar in tara ?? nu sa-i scot pasaport, dar macar titlu de calatorie?? deci sa ajung acasa e important nu sa o scot dupa aia iar din Romania?? poate cu biletul de avion cumparat, sau ceva asa...
Cat dureaza sa obtineti o hotarare de incredintare in Spania nu stiu, dar incercati prin hotarare presedintiala ca merge mai repede. Imputernicirea trebuie sa fie strict pentru a trece granita, dar incercati sa vedeti daca fara tata va elibereaza titlul de calatorie de la ambasada.

Alte discuții în legătură

Tata absent si iresponsabil vs deptul copilului de a avea acte romanesti ana s ana s buna. va scriu din Spania. am o tiruatie complicata si nu stiu ce sa fac fiica mea in varsta de 8 luni s-a nascut aici in Spania, a fost inregistrata la ... (vezi toată discuția)
Recunoastere sentinta spaniola in romania ana s ana s buna. ma confrunt cu o situatie destul de ciudata. va rog sa ma lamuriti..o sentinta spaniola , definitiva, legalizata cu apostila de la Haga in Spania, apoi ... (vezi toată discuția)
Minor in strainatate-tatal plecat ContSters174925 ContSters174925 Cuplu necasatorit legitim, au un copil minor de 5 ani, copilul purtand numele tatalui. Se poate sa paraseasca copilul tara (in Bulgaria) doar impreuna cu mama ... (vezi toată discuția)