avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere sentinta spaniola in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere sentinta spaniola in Romania

buna. ma confrunt cu o situatie destul de ciudata. va rog sa ma lamuriti..o sentinta spaniola , definitiva, legalizata cu apostila de la Haga in Spania, apoi tradusa si legalizata in Romania, imi da dreptul de a-i solicita fetitei mele documentele?

este vorba de o sentinta spaniola in care mi se da custodia fetitei, cu dreptul de a decide in locul ei, de a calatori oriunde, ..se specifica si faptul ca am dreptu sa ii solicit documentele fara acordul tatalui. tatal este roman, traieste in alta tara, nu am fost casatoriti.

intreb deoarece la Tribunal in Romania mi-au spus ca nu e nevoie de procedura execuator pentru a-i cere actele, este suficienta traducerea sentintei spaniole. deoarece Spania este in U.Europeana.

La Consulatul Roman din Spania mi-au spus in repetate randuri ca fara ca sentinta sa fie recunoscuta in Romania de Tribunalul de care apartin, ei nu-mi vor accepta solicitarea pasaportului fetitei. Pentru ca nu accepta sentinta spaniola.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
ana s, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana s , utilizator 18:57, 19 Ianuarie 2012
Daca asa v-au spus de la consulat, puteti sa introduceti si cererea de exequator la tribunal, nu aveti ce pierde.
Da, hotararea pronuntata de instanta din Spania trebuie recunoscuta in Romania.
Daca nu va fi recunoscuta nu va va ajuta cu nimic pe teritoriul Romaniei.
Mare atentie deoarece nu aveti dreptul de a va judeca decat o singura data si daca cererea dvs. se va respinge nimic nu va mai schimba ulterior acest lucru.
Ar fi indicat sa mergeti cu hotararea la un avocat pentru o analiza atenta a acesteia si pentru a se face analize atente si concrete in ceea ce priveste situatia de fapt si situatia de drept.
Va multumesc pentru raspuns. Azi mi s-a spus de la Tribunal (telefonic) ca in cazul meu nu este nevoie de aceasta procedura. In sentinta scrie clar ca am dreptul sa ii solicit actele. Procedura costa si poate dura luni de zile. Si ca, daca merg in Roamnia cu fetita, atunci o sa ii pot solicita acolo pasaportul imediat. Doar ca nu stiu daca cei de la Consulat imi dau acel titlu de calatorie pentru minori, ca sa pot pleca in Romania...

Ce este ciudat e ca de la Tribunal imi spune ca nu se mai face procedura de execuator pentru sentintele spaniole, din anul 2006. Iar de la Consulat imi spun ca este absolut necesara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura exequator ana s ana s Buna. Am in posesie sentinta spaniola legalizata cu apostila de la Haga (sentinta in care mi se da custodia fiicei mele cu dreptul de a calatori fara acordul ... (vezi toată discuția)
Sentinta spaniola..si recunoasterea ei in romania ana s ana s am primit azi sentinta in care mi s-a acordat custodia fetitei cu dreptul de a calatori in afara Spaniei fara acordul tatalui si de a lua decizii referitoare ... (vezi toată discuția)
Divortul pronuntat in spania ana0006 ana0006 Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem ... (vezi toată discuția)