avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj - cum se calculeaza cele 12 luni din ultimele 24 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj - cum se calculeaza cele 12 luni din ultimele 24 anterioare depunerii cererii?

Buna ziua,

Legea 76/2002 art 34.1.a stipuleaza "au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;".
1. In situatia in care in ultimele 24 luni am un total mai mare de 12 luni lucrate prin cumul, dar cu o pauza de 5 luni (fix), voi beneficia de somaj la incetarea contractului de munca?
2. Intra in calcul la durata lucrata si concediul medical?
3. Ce artificiu pot gasi pentru a beneficia de somaj: infiintare intreprindere familiala etc?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:46, 8 Ianuarie 2011
1. Cele 12 luni necesare nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator. Incepand cu data depunerii actelor la Somaj se iau 12 luni din ultimele 24 de luni in ordinea eligibilitatii lor.
2. Intra si lunile in care ati fost in concediu medical daca acesta este mai mic de 30 de zile.
3. Puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri din activitati autorizate, potrivit legii, daca aceste venituri nu depasesc 500 lei pe luna.
4. Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de somaj inna_nikol inna_nikol daca sunt in somaj si ma amgajez cu conventie civila,pierd drepturile de somaj? dupa terminarea conventiei(4 luni....tot atat cam mai am si drept la somaj) ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic pentru titular intreprindere individuala cremona cremona sunt in cic pana la 15.04.2010,pana atunci doresc sa infiintez o intreprindere individuala dar avand in vedere nebuloasa economica -existenta si viitoare-as ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj i.i. Lumena Lumena buna ziua, Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)