avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... L202/2010 si circumstantele atenuante
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

L202/2010 si circumstantele atenuante

Buna,
Lansez si eu o dezbatere.
Avand in vedere prevederile L 202/2010 in ceea ce priveste recunoasterea faptelor retinute in rechizitoriu, iar ca efect direct reducerea cu o treime a limitelor pedepsei, in ce masura mai poate fi diminuata sau nu limita inferioara a pedepsei deja reduse prin retinerea de catre instanta a altor circumstante atenuante decat recunoasterea?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 16:49, 18 Ianuarie 2011
De fapt, constituie o cauza de reducere a pedepsei dar nu prea conteaza cum o numim.
Oricum judecata se face in circumstantiere in aceste cazuri.
Important este ca instanta sa nu uite sa o aplice...
Corecte aprecieri.
Si eu sunt de aceiasi parere in sensul ca L202 nu exclude circumstantele atenuante.
Se pare ca am reusit intr-un caz sa reduc si dupa L202 si pe circumstante atenuante.
Daca e asa am sa vad dupa ce iese motivarea si daca doriti am sa v-o trimit.
Va multumesc mult.:) pentru raspunsurile pertinente si ma bucur inca o data ca au raspuns adevaratii profesionisti.
@GabrielaA
Spuneam ca nu ar fi circumstanta atenuanta pentru ca recunoasterea vinei nu exclude in opinia mea ca instanta sa retina apoi doar circumstante agravante, urmand sa aplice un spor peste maximul special (cel redus la jumatate). Adica sa nu se aplice art. 80 CP daca exista doar recunoasterea vinei. Bine, aceasta i este de obicei insotita de sinceritate etc, dar e o problema de teorie.

@omucuciocanu
Puteti folosi Decizia 1006/2008 ICCJ pe art. 16 din Legea 143/2000: [ link extern ]
.... un prim efect, al aplicării dispoziţiilor art. 16 din Legea nr. 143/2000, era reducerea la jumătate a minimului special al pedepsei stabilit de lege pentru infracţiunea prevăzută în art. 4 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 143/2000, devenind un an închisoare, al doilea fiind reducerea pedepsei sub această limită de un an, ca efect al reţinerii în favoarea inculpatei a dispoziţiilor art. 74 şi art. 76 C. pen ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea pedepsei cu o treime juganaru75 juganaru75 Am pe cineva condamnat pentru ucidere din culpa la trei ani cu executare. A recunoscut fapta dar nu a beneficiat decat de circumstante atenuante. Sentinta sa ... (vezi toată discuția)
Diminuarea pedepsei nikolos nikolos conform art 320 alin 1 inculpatul poate obtine o reducere a pedepsei cu 1/3 . se poate ajunge atat la injumatatirea pedepsei chiar si sub limita . Care sunt ... (vezi toată discuția)
Oug195/2002 ContSters280428 ContSters280428 Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: X a consumat alcool si ulterior s-a urcat in auto. Politia l-a oprit la o distanta de 20metri. i-a luat probe ... (vezi toată discuția)