avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA platitor sau nu de tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

platitor sau nu de tva?

daca o firma importa produse din afara UE., plateste sau nu tva? daca da, acesta poate fi deductibil?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: laura29 , utilizator 00:42, 17 Mai 2008
daca importa , atunci plateste TVA la vama si este deductibila.
Orice import presupune plata TVA; orice TVA platit , se recupereaza din TVA-ul incasat; diferenta intre intracomunitar si extracomunitar este momentul platii: la vanzare sau la import .
multumesc pentru raspunsuri.TVA asta imi da mari batai de cap. ce nu stiu este faptul ca : eu platesc tva la vama,dar in momentul in care eu fac vanzare cu ridicata mai platesc inca o data sau nu, dar in cazul in care as face vanzare cu amanuntul?
Dl. Beldean, va rog daca puteti sa-mi da-ti mai multe amanunte la ceea ce ati spus dvs:"orice TVA platit , se recupereaza din TVA-ul incasat". sa inteleg ca eu il platesc la vama in momentul ridicarii marfii si apoi mi-l recuperez sau il deduc de unde?
Am trimis mesaj privat cu un exemplu practic; sper ca nu-i prea lung si-ti va fi de folos !
Pentru modul de operare, poate te ajuta un contabil - daca asta te intereseaza
Succes!
Regimul TVA pentru importurile de bunuri

Intrarea in Uniunea Europeana a generat o noua abordare a tranzactiilor cu bunuri din perspectiva TVA. Notiunile de export si import vizeaza operatii efectuate in afara granitelor Comunitatii Europene.

Astfel, noul Cod Fiscal defineste „Importul de bunuri” ca fiind introducerea in Comunitate, incepand cu 1 ianuarie 2007, a bunurilor transportate dintr-un tert teritoriu, adica dintr-o tara care nu este membra a UE. Notiunea se aplica si catorva regiuni apartinand unor state membre, dar care au un regim fiscal diferit, adica nu fac parte din Comunitate pentru scopuri de TVA. In aceasta categorie sunt incluse: Insula Helgoland, Teritoriul Busingen (Germania), teritoriile din strainatate apartinand Frantei, Muntele Athos (Grecia), Ceuta, Melilla si Insulele Canare (Spania), Livigno, Campione d’Italia, apele italiene ale lacului Lugano (Italia). Insa Regatul Monaco, desi nu este stat comunitar, este totusi asimilat Frantei.
Importul se aplica doar bunurilor, serviciile neputand fi importate. Se ridica intrebarea cine poate importa? Orice persoana poate importa bunuri, operatiunea fiind supusa TVA. Nu este relevant modul de utilizare ulterioara a bunurilor importate.
Atunci cand bunurile sunt introduse fizic in Comunitate, dar nu sunt puse in circulatie libera, ele se considera avand un regim vamal suspensiv. In scopuri de TVA, in categoria regimurilor suspensive sunt incluse urmatoarele operatii: plasarea bunurilor intr-o zona libera sau intr-un port liber, antrepozitul vamal, perfectionarea activa, antrepozitul fiscal de TVA, admiterea in apele teritoriale a bunurilor destinate platformelor de foraj sau de productie, regim de tranzit vamal extern, regim de tranzit vamal intern.

Sa exemplificam cateva posibile variante de importuri de bunuri
O companie ucraineana (A) vinde calculatoare unei persoane impozabile obisnuite, din Germania (B), care revinde aceste calculatoare unui client roman (C). Bunurile sunt expediate direct de la sediul companiei ucrainene la clientul roman.

Varianta 1 - Compania ucraineana A transporta bunurile din Ucraina in Romania (transportul intre A si B) si furnizorul A actioneaza ca importator din punct de vedere al TVA

Importul bunurilor in Romania realizat de furnizorul din Ucraina
1. Persoana ce indeplineste conditiile (importator): furnizorul A
2. Operatiune in sfera TVA: import de bunuri
3. Locul importului: Romania - unde se afla bunurile la introducerea lor in Comunitate)
4. Scutire: NU
5. Persoana obligata la plata TVA: A (daca A se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania nu va face plata efectiva, ci prin decont TVA)

Livrarea calculatoarelor de compania germana B catre un client roman
1. Persoana impozabila: furnizorul german B
2. Operatiune in sfera TVA: livrare de bunuri
3. Locul livrarii: Romania - unde bunurile sunt puse la dispozitia lui C, pentru ca intre B si C nu exista relatie contractuala de transport)
4. Scutire: Nu
5. Persoana obligata la plata TVA.
- cumparatorul C, daca este o persoana stabilita in Romania sau o persoana juridica neimpozabila, indiferent daca sunt sau nu inregistrate si furnizorul B nu este stabilit in Romania si nu figureaza ca platitor de TVA;
- furnizorul B, daca cumparatorul C nu este stabilit in Romania si nu este inregistrat, sau este o persoana neimpozabila Ro. In aceasta situatie, B trebuie sa se inregistreze pentru scopuri de TVA in Romania

Varianta 2 - Compania germana B transporta bunurile din Ucraina in Romania
(transportul intre A si B) si B actioneaza ca importator din punct de vedere al TVA, apoi le revinde unui client roman C. In relatia B-C nu exista relatie contractuala de transport.

Importul bunurilor in Romania efectuat de B, cumparatorul german
1. Persoana ce indeplineste conditiile (importator): B
2. Operatiune in sfera TVA: import de bunuri
3. Locul importului: Romania - unde se afla bunurile la introducerea lor in Comunitate)
4. Scutire: NU
5. Persoana obligata la plata TVA: B , cu mentiunea ca, daca se inregistreaza in Romania in scopuri de TVA, nu va face plata efectiva, ci prin decont TVA
Atentie, daca B nu s-a inregistrat pentru import, plata cade in sarcina cumparatorului C, daca acesta este o persoana stabilita in Romania sau o persoana juridica neimpozabila, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform Codului Fiscal CF, sau C nu este stabilit in RO, dar este inregistrat prin reprezentant fiscal si furnizorul B nu este stabilit in Romania si nu este inregistrat.
Daca cumparatorul C nu este stabilit in Romania si nu este inregistrat conform art. 153, sau este o persoana neimpozabila Ro, atunci obligatia platii revine furnizorului B. in aceasta situatie, B trebuie sa se inregistreze pentru scopuri de TVA in Romania.

Varianta 3 - Compania C transporta bunurile din Ucraina in Romania (transportul intre B si C) si B actioneaza ca importator din punct de vedere al TVA

Solutie: A-B, livrarea bunurilor din Ucraina
1. Persoana impozabila: furnizorul (A)
2. Operatiune in sfera TVA: livrare de bunuri (in Ucraina este un export)
3. Locul livrarii: Ucraina - unde bunurile sunt puse la dispozitia lui B
4. Scutire: Nu este cazul
5. Persoana obligata la plata TVA: Nu este cazul

Importul bunurilor in Romania de catre B (compania germana care le revinde lui C)
1. Persoana desemnata ca importator: B
2. Operatiune in sfera TVA: import de bunuri
3. Locul importului: Romania - unde se afla bunurile la introducerea lor in Comunitate
4. Scutire: NU
5. Persoana obligata la plata TVA: pot exista mai multe situatii:
- cumparatorul C, daca este o persoana stabilita in Romania sau o persoana juridica neimpozabila, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scop de TVA, sau C nu este stabilit in RO, dar este inregistrat prin reprezentant fiscal si furnizorul B nu este stabilit in Romania si nu este inregistrat;
- furnizorul B, daca cumparatorul C nu este stabilit in Romania si nu este inregistrat, sau este o persoana neimpozabila Ro. In aceasta situatie, B trebuie sa se inregistreze pentru scopuri de TVA in Romania. II



Alte discuții în legătură

Livrare intracomunitara maryabunea maryabunea Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: firmei A platitoare de TVA din RO i se intocmeste factura de marfa de firma B platitoare de TVA din Germania, ... (vezi toată discuția)
Tva import ramolex ramolex O companie ucrainiana A vinde calculatoare unei firme din Germania B, care revinde aceste calculatoare unui client roman C. Bunurile sunt expediate direct de ... (vezi toată discuția)
Import urmat de o livrare intacomunitata ellutza_me21 ellutza_me21 In conditiile in care S.C. \"X\" din Romania importa marfa din Ucraina pentru a o revinde in Bulgaria, marfa merge direct din Ucraina in Bulgaria, vamuirea are ... (vezi toată discuția)