Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema. Sunt foarte revoltata. Un individ a ucis un pieton pe zebra.Stadiul procesual: penal fond - nu s-a discutat absolut nimic despre accident - s-a cerut amanare (exista expertiza si concluzia vinovatiei soferului) - dar am auzit din partea avocatului lui solicitarea de prelungire dovada de circulatie.
Adica este posibil ca dupa ce omoara pe cineva pe trecere, acel individ sa conduca in continuare ca si cum nimic nu s-a intamplat? E posibil asa ceva?
Dar cand se da sentinta? Chiar nu pateste nimic individul acela? - adica deocamdata el conduce in continuare bine mersi, va primi cu siguranta pedeapsa cu suspendare (candva) - deci de fapt cu ce e el afectat in toata afacerea asta? Familia victimei ramane cu pierderea, si el - bine mersi, nu?
Dispoz. art.111(4) din OUG 195/2002 stabilesc ca permisul de conducere al conducatorului de autovehicul implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a incalcat o regula de circulatie dintre cele prevazute la art.102 alin.(3)(conducerea unui vehicul cu tractiune animala neinregistrat), eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
Daca regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art.100 alin.(3)(nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare) si art.101 alin.(3)(conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul in Romania care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut in alt stat, in termenul prevazut de lege), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile."
Conf. dispoz. art. 114(1) Anularea permisuluide conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal;
Inculpatul are dreptul sa solicite,iar instanta in mod evident.fata de natura faptei nu va admite cererea pe motivele explicate cu profesionalism de d-na avocat.
Inculpatul trebuie sa isi formuleze apararile,la fel ca si celelalte parti din proces,sa administreze probe in acest sens.
Acestea sunt drepturi procesuale necesare in aflarea adevarului ,dar mai ales pentru ca procesul sa fie unul cat mai echitabil
Durata procesului depinde de atifudinea inculpatului,dar mai ales de apararile partilor,de timpul consumat pentru administrarea probelor.
Carnetul ii va fi anulat la incheierea procesului,iar in acest moment acesta este suspendat in vederea anularii
Permis suspendat
dallexino
ce se poate intinpla cu un permis suspendat,nu stiu pe cit pt ca tractam o platforma m-i sa intocmit dosar penal art 86 aln 2 fara drept de circulatie ... (vezi toată discuția)