avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Detinutii care au lucrat pana in momentul arestarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Detinutii care au lucrat pana in momentul arestarii pot beneficia de somaj?

Buna seara,
Detinutii care au lucrat pana in momentul arestarii (in speta 24 de ani), in momentul eliberarii in urma ispasirii pedepsei, beneficiaza de ajutor de somaj? daca da, ce acte sunt necesare, in cat timp de la data eliberarii trebuie depuse, unde trebuie sa se adreseze (AJOFM, Serv. de Probatiune?) multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: eduedu , utilizator 13:42, 9 Ianuarie 2011
Depinde de cuantumul pedepsei.
Legea spune ca beneficiati de somaj daca aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
Daca ati efectuat maxim 12 luni de detentie, (care se considera pauza in cotizatie) fiind arestat din campul muncii, si avand alte 12 luni anterioare lucrate si cotizate, inseamna ca in ultimele 24 de luni aveti 12 cotizate, si putei lua somaj..
Altfel, nu puteti beneficia decat dupa alte 12 luni de cotizare.
este vorba de o persoana care isi incheie pedeapsa in 22 februarie 2011. pedeapsa a fost de 5ani. asta inseamna ca nu beneficiaza de somaj. dar ce serviciu se ocupa de problemele de reintegrare a fostilor detinuti? sub incidenta caror legi cad?
Din pacate, reintegrarea detinutilor in Romania se opreste la poarta penitenciarului.
Prin vara anului trecut, Administratia Nationala a Penitenciarelor a lansat Proiectul Social „Strategia de ocupare si calificare prin invatare si activitati pentru libertate", care isi propune diminuarea inegalitatii de sanse a detinutilor si fostilor detinuti o data reintorsi la viata sociala.
Proiectul este derulat in parteneriat cu Patriarhia Romana si deocamdata se afla in faza de evaluare a penitenciarelor, intrucit trebuie alese doar doua unitati din tara.
Proiectul Social are o durata de implementare de 3 ani, o valoare totala de 18.391.120 RON, fiind finantat din Fondul Social European.
Pe scurt, banii europeni vor fi folositi pentru specializarea detinutilor intr-o meserie cautata in zona in care-si executa pedeapsele, consilierea acestora in cariera, dar si crearea unor locuri de munca sau punerea la dispozitia lor a unor locuinte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc mult ptr detalii! as mai avea o intrbare. cheltuielile de judecata la data pronuntarii sentintei erau de 1200 lei. am inteles ca trebuie platite intrun anumit termen de la data eliberarii (ispasirii pedepsei). care e acest termen. de cand se calculeaza penalitati ptr neplata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea regimului melinaR melinaR Buna seara am si eu o intrbare daca judecatorul delegat si comisia nu schimba regimul de detentie poate cere instantei lucrul acesta dar nici instanta nu e ... (vezi toată discuția)
Talharie SinghPetronela SinghPetronela Buna ziua, as vrea sa stiu si eu daca teoretic am savarsit o talharie in 16.03.2007 fiind minor (15 ani) si am fost condamnat definitiv la 2 ani si 6 luni, ... (vezi toată discuția)
Intreruperea executarii pedepsei ionharcau ionharcau speta e urmatorea: condamnat la inchisoare de un an si 8 luni (20 luni) din care s-au executat in regim de arest preventiv 4 luni si 12 zile. condamnatul ... (vezi toată discuția)