avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema succesorala

Buna ziua!

Tatal meu vrea sa-mi lase casa mostenire. Nu sunt sigur ce trebuie sa fac pentru a deveni proprietarul casei in mod legal. Situatia mea e urmatoarea: mai am un frate, care nu vrea casa. Tatal meu are casa de la tatal sau, dar nu a facut succesiunea(procedura notariala sau judecatoreasca), pur si simplu a stat in casa respectiva dupa moartea tatalui sau(in momentul asta cred ca a devenit proprietar, din moment ce a acceptat mostenirea in termenul legal(6 luni de la moartea tatalui sau)). Eu am fost la un notar si mi-a spus ca trebuie sa fac procedura succsorala notariala(la care trebuie sa primeasca un onorariu de 2000 de lei) ca sa devin proprietarul casei, ca mostenitor, pentru ca as putea avea probleme cu varul meu(copilul unui frate de-al tatalui meu, nepotul tatalui meu), care l-a ingrijit pa bunicul meu cand acesta era pe moarte si a contribuit la cheltuielile de inmormantare. Din cate stiu eu, pentru a deveni proprietarul casei trebuie doar sa accept mostenirea in termenul de 6 luni, expres(printr-un act autentic sau sub semnatura privata( in cazul astuia nu stiu cum as putea face-o, sa scriu, pur si simplu, pe o hartie ca accept mostenirea) sau tacit(prin comportarea mea in sensul de a accepta mostenirea, cum ar fi sa locuiesc in casa respectiva, sa platesc texele aferente casei, sa fac reparatii la casa). Mentionez ca acum nu locuiesc in casa respectiva si tatal meu traieste. Eu cred ca notarul asta vrea sa-si ia onorariul de 2000 de lei si face pe prostul. Nu sunt 100% sigur ca am dreptate, dar astept parerile voastre. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:24, 9 Ianuarie 2011
tatal nu e proprietar in acest moment, trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunic. doar daca se constata ca varul e strain de mostenire sau a renuntat, tatal va fi proprietar pe toata casa.
doar in calitate de proprietar, tatal va va putea vinde, dona.
marius29_86@yahoo.com a scris:

Eu am fost la un notar si mi-a spus ca trebuie sa fac procedura succesorala notariala (la care trebuie sa primeasca un onorariu de 2000 de lei) ca sa devin proprietarul casei, ca mostenitor, pentru ca as putea avea probleme cu varul meu(copilul unui frate de-al tatalui meu, nepotul tatalui meu),


Ca mostenitor al CUI? Al "mortului" care n-a murit inca!? :stunned:
Pai daca tatal dvs TRAIESTE si a acceptat mostenirea dupa tatal sau EL trebuie sa dezbata mostenirea dupa tatal sau alaturi de fratele sau (fratele tatalui dvs. este in viata? ori a murit? cand? inainte sau dupa bunicul dvs.?).

Cred ca n-ati inteles prea bine ce a vrut sa spuna notarul.
Ca sa veniti dvs. la mostenirea bunicului trebuia:
- fie ca tatal dvs. sa fi fost mort inaintea bunicului
- fie ca tatal dvs. sa fi renuntat la mostenirea tatalui sau SI ...ATENTIE ... sa nu fi existat o alta ruda in grad mai apropiat cu bunicul (copilul bunicului = fratele tatalui) caruia sa-i profite renuntarea asta.

Cred ca notarul (avand mai multe informatii decat ne-ati comunicat noua) a dorit sa va avertizeze ca, daca n-o luati in ordinea fireasca (dezbaterea de catre tata a mostenirii bunicului), ci tatal dvs. se declara a fi strain de mostenirea bunicului , in scopul de a o culege dvs., s-ar putea ca acesta situatie sa profite ...varului (caci, daca el ar veni la mostenirea bunicului prin reprezentarea tatalui sau predecedat, v-ar inlatura de la mostenire pe dvs.)

Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
nu puteti mosteni ceva ce nu exista. Calitate sa deschida succesiunea dupa bunic are numai tatal dvs.
Va rog frumos sa ma scuzati daca nu v-am spus toate detaliile, dar tatal meu locuieste in casa cu pricina de 23 de ani. Din moment ce fratele tatalui meu(care a murit la 6 ani dupa bunicul si a fost singurul frate al tatalui meu) nu a avut nicio pretentie si nu a acceptat mostenirea in termenul de 6 luni de la decesul bunicului, cred ca tata a devenit proprietar. Am citit intr-o carte de succesiuni ca daca un mostenitor nu accepta mostenirea in termenul legal, pierde aceasta calitate. Daca fratele tatalui meu nu a acceptat mostenirea, si tatal meu a facut-o( el locuind in casa respectiva, nu se considera ca a acceptat tacit mostenirea?) nu inteleg cum se poate pune problema ca tata sa nu fie proprietarul casei si varul meu sa poata mosteni.
Dacă ești proprietar trebuie să dovedești acest lucru cu acte. În speță dacă tatăl e proprietar pe casa bunicului decedat trebuie să existe un certificat de moștenitor din care să rezulte că unchiul este străin prin renunțare iar tatăl singurul moștenitor. Dacă nu a fost dezbătută succesiunea după bunic, casa rămâne în proprietatea mortului până veți dezbate succesiunea și nu puteți dispune de acest bun în niciun fel.
În concluzie ca să aduceți casa în proprietatea moștenitorilor în viață ai bunicului, tatăl dumneavoastră și nepotul lui, care urcă la moștenire prin reprezentare, trebuie să dezbată succesiunea după bunic. Abia apoi tata vă va putea înstrăina, prin vânzare, donație sau întreținere, cota lui din casă sau chiar toată casa, în cazul în care nepotul nu vrea partea ce i se cuvine.
Că nepotul e sau nu străin de succesiune hotărăște instanța nu notarul. Notarul dezbate succesiunea doar dacă toți moștenitorii sunt prezenți și se înțeleg. Dacă nepotul nu vrea să facă actele sau nu se înțeleg cu privire la cotele ce le revin, merg în instanță.

2000 lei nu reprezintă doar onorariul notarului ci onorariu + taxele de întabulare și extras de carte funciară, care merg integral la cadastru + impozitul datorat statului și posibil TVA dacă biroul notarial este plătitor de TVA, sume care vor fi virate integral la stat.

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea chestiune: Suntem 3 persoane (eu (sau nepotul), tata si bunicul) plus bunica care este decedata. Am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)